Nyt våben i kampen mod skattely: EU vil tvinge store virksomheder til at lægge regnskabet på bordet

Kritikere mener, at reglerne stadig er alt for slappe.

EU vil have store multinationale virksomheder til at gøre det helt tydeligt, hvor de tjener deres penge, og hvor de betaler deres skat. (Grafik: Sofie Jackson Bangsgaard)

Fra 2023 bliver det lidt sværere for store internationale virksomheder at gemme penge af vejen i de lande, hvor man slipper billigst i skat.

Efter fem år med tovtrækkeri mellem de europæiske medlemslande, er EU-Parlamentet og EU-landenes regeringer nemlig endelig kommet frem til en plan, der skal dæmme op for skattefiduserne.

Virksomhederne skal simpelthen offentliggøre, både hvor de tjener deres penge, og hvor de betaler deres skat, så alle og enhver kan læse med.

Selvom aftalen allerede møder modstand, så er Niels Fuglsang, der er medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet, begejstret.

- Det er et redskab, vi kan bruge for virkelig at få sat gang i kampen mod skattely, siger han.

På den måde kan politikerne nemlig hurtigt gribe ind, hvis der er noget, der ser forkert ud. Og samtidig kan pensionskasser og andre investorer let se, om et selskab er ordentligt og værd at sætte sine penge i.

"Helt utilstrækkeligt"

Aftalen dækker selskaber fra EU’s 27 medlemslande, der arbejder på tværs af grænser og tjener mere end 5,6 milliarder kroner om året.

Men netop derfor mener Nikolaj Villumsen, der er Enhedslistens repræsentant i Europa-Parlamentet, at aftalen er for slap. Han så meget hellere, at den dækkede hele verden.

- 15 af verdens værste skattely er slet ikke på listen. Det betyder, at det vil være let spil for multinationale selskaber at flytte deres penge rundt til f.eks. Schweiz eller Cayman Islands uden overhovedet at få problemer med den nye lovgivning. Det er jo helt utilstrækkeligt.

Niels Fuglsang er enig i kritikken. I EU-parlamentet stemte han for, at aftalen skulle gælde hele verden – også de lande, der er på EU’s sorte liste over skattely. Alligevel kalder han det ”et godt første skridt”.

- Det er et meget magtfuldt redskab til at undersøge, hvor multinationale selskaber planlægger sig til at betale ekstremt lave skatter.

Selskaber kan stadig holde på forretningshemmeligheder

Hos Dansk Industri (DI) har man fra begyndelsen været kritisk overfor EU-forslaget.

Der har blandt andet været en frygt for, at danske virksomheder kunne blive tvunget til at offentliggøre forretningsfølsomme oplysninger, som kunne give konkurrenterne en fordel.

Det forklarer Sune Hein Bertelsen, der er fagleder for international skat i Dansk Industris skattepolitiske afdeling.

Derfor er han glad for, at det er kommet med i aftalen, at virksomheder kan vente med at offentliggøre særligt følsomme oplysninger.

På den måde sikrer man, at for eksempel en kinesisk virksomhed ikke kigger med i bøgerne hos en dansk virksomhed og udnytter den særligt forretningsfølsomme information, der ligger i skatteoplysningerne.

- Nu gælder det bare om at få reglerne til at fungere bedst muligt i praksis, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk