Nyt vaccine-studie er 'en bombe, der er sprunget i hovedet på Sydafrika'

Ifølge en nyt studie har AstraZeneca-vaccinen kun "minimal" effekt på den sydafrikanske corona-mutation.

Det var meningen, at Sydafrikas sundhedspersonale skulle vaccineres i næste uge, men den plan er nu droppet. Her modtager en frivillig en vaccine i et forsøg i Soweto, Sydafrika, i juni 2019. (Foto: © SIPHIWE SIBEKO, Scanpix)

I Sydafrika har man trykket på pauseknappen, når det kommer til corona-vaccinen fra medicinalvirksomheden AstraZeneca.

Det sker, efter forsøg viser, at vaccinen har haft ”skuffende” resultater mod den sydafrikanske variant af corona-virusset – den variant som op mod 90 procent af de smittede i Sydafrika er ramt af.

Studiet, som er foretaget af Universitet af the Witwatersrand på 2.000 testpersoner, viser, at vaccinen kun tilbyder ”minimal” beskyttelse mod milde og moderate tilfælde af covid-19.

Resultatet blev lørdag bekræftet af Oxford Universitet, som har udviklet vaccinen i samarbejde med AstraZeneca.

"En bombe er sprunget"

Det var ellers meningen, at Sydafrika skulle begynde at vaccinere landets sundhedspersonale med de en million doser af vaccinen i næste uge.

Meldingen er et kæmpe chok for sydafrikanerne, der ligesom andre steder i verden så vaccinen som et lys for enden af tunnelen. Det siger DR’s Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, fra Cape Town i Sydafrika.

- Måske har forskerne været klar over, at der var indikationer på, at der var problemer med den her vaccine, men i befolkningen har man set vaccinerne som det, der skulle få dem ud på den anden side af corona. Så det er en bombe, der er sprunget i hovedet på landet, siger han.

Ville vaccinere inden tredje bølge

Ifølge professor Sarah Gilbert, som er den førende vaccineudvikler på Oxford Universitet vil en modificeret version af vaccinen, som virker på den sydafrikanske variant, være klar ”senere i år”. Det siger hun til BBC.

Men det kan sydafrikanerne ikke vente på, selvom de bliver nødt til det, fortæller Søren Bendixen.

- Sydafrika har lige toppet anden bølge – og det var forhåbningen, at frontpersonalet kunne blive vaccineret beskyttet, inden tredje bølge forventes at ramme i maj måned. Men det håb er nu væk, siger han.

Tallene langt fra retvisende

I Sydafrika har man i gennemsnit registreret lidt mere end 3.000 smittede om dagen i den seneste uge. Bølgen toppede i midten af januar med cirka 18.000 smittede om dagen - men det reelle billede er formentlig noget anderledes, end tallene viser, fortæller Søren Bendixen.

- Hvor man i Danmark har testet 130.000 om dagen, så har man testet 40.000 her - på trods af at landet er 10 gange så stort, siger han og tilføjer, at situationen forværres af, at man forventer, at dem, der blev smittet i første bølge, risikerer at blive smittet af den nye variant.

Situtationen i Sydafrika bliver ikke bedre af, at planen om at vaccinere sundhedspersonalet, er regeringens eneste reelle vaccinestrategi.

- Regeringen har været rigtigt god til at forsikre befolkningen om, at man ikke var så langt bagefter, og at der var vacciner på vej. Derfor har man skullet lede efter sandheden andre steder, siger han, og tilføjer, at det vurderes, at man ved udgangen af året vil mangle 40 millioner vacciner.

Problematikken strækker sig udover Sydafrika, da men reelt ikke ved, hvor udbredt den særligt smitsomme variant er på det afrikanske kontinent - eller i verden for den sags skyld.

- Sydafrika er det eneste land i Afrika, der laver en ordentlig sekventering af sine cases, og derfor ved man ikke, hvor udbredt den er. Men man ved i hvert den er registreret i 35 lande, og det kan stærkt formodes, at den i hvert fald har spredt sig til Sydafrikas naboer, siger Søren Bendixen.

Følger sagen nøje

Det er ikke kun i Sydafrika, at studiets resultater skaber ringe i vandet.

Danmark modtog lørdag morgen den første sending fra AstraZeneca i form af 24.000 vaccinedoser. Herhjemme er vaccinen foreløbigt kun blevet godkendt til brug på personer under 65 år, der ikke er i risiko for et alvorligt forløb med coronavirus.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut inden udgivelse af denne artikel. Men ifølge Lægemiddelstyrelsen følger man situationen nøje. Det skriver direktør Thomas Senderovitz på Twitter, da adspurgt til sagen af DR Nyheders sundhedsreporter, Anders Heissel:

Hos Danmarks norske naboer er planen også at give AstraZeneca-vaccinen til sundhedsarbejdere.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB vil Norsk Sygeplejeforbund have en ny vurdering af vaccinen. Områdedirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Geir Bukholm, siger imidlertid, at der ikke er nogen grund til bekymring. Det skriver Ritzau.

- Vi tager hele tiden stilling til, om der er specielle problemer med visse vacciner. Men sådanne oplysninger har vi ikke nu, siger han søndag ifølge NTB.

Vaccineminister: "Bevar troen på Oxford-vaccinen"

I Storbritannien, hvor man har baseret langt størstedelen af sin vaccinestrategi på netop AstraZeneca-vaccinen, har man trods meldingen stor tiltro til, at vaccinen vil virke mod de varianter, der lige nu findes i landet.

- Med hensyn til andre varianter, ikke i Storbritannien, skal vi være opmærksomme på, at selv hvor en vaccine har nedsat effektivitet til forebyggelse af infektion, kan der stadig være god effekt mod svær sygdom, indlæggelse og død, skriver Storbritanniens vaccineminister, Nadhim Zahawi, i The Telegraph.

Det på trods af, at Storbritannien lige nu har registreret over 100 tilfælde af den sydafrikanske virusvariant.

Ifølge professor Shabir Madhi, der har ledt undersøgelsen på University of the Witwatersrand, viser den ikke noget om, hvilken effekt vaccinen har på mere alvorlige tilfælde af corona. Det skyldes, at testgruppen består af unge voksne og derfor ikke befinder sig i risikogruppen for at blive alvorligt syge.

Et eksperthold fra Verdenssundhedsorganisationen WHO skal senere i dag samles for at diskutere konsekvenserne af det sydafrikanske studie.

Artiklen er opdateret klokken 11.50: I andet afsnit samt i faktaboksen er der slettet en sætning, der beskriver, at vaccinen havde effekt på 22 procent af de testpersoner, der havde fået vaccinen. Der var dog tale om en fejllæsning, og det reelle estimat for effekten er ifølge forskerne bag undersøgelsen omkring 10 procent.