Nyt værn mod turisme: Italiensk by kræver 5 euro for at besøge centrum

Polignano a Mare forsøger at kontrollere antallet af turister.

Polignano a Mare ligger ved Adriaterhavet (Foto: © Wikipedia/CreativeCommons)

I den syditalienske by Polignano a Mare har myndighederne taget et udskældt middel i brug for at kontrollere strømmen af turister.

For at besøge det brostensbelagte historiske centrum af den lille kystby, der knejser højt over klipperne ved Adriaterhavet, skal man i byporten betale 5 euro frem til 6. januar.

Derefter kan man svinge sig igennem de roterende arme på billetautomaterne og besøge Polignano a Mare, der gennem hele julemåneden og frem til den 6. januar er oplyst af tusinder af lys.

- Naturligvis kan beboere komme og gå som de vil og behøver ikke at købe billetten, siger borgmesteren, Domenico Vitto, til avisen The Telegraph.

Billetten er "en sikkerhedsforanstaltning"

Med i købet får turisterne ikke kun adgang til byen, men også mulighed for at få gratis popcorn, candy floss og drikkevarer, når de først er kommet ind.

Myndighederne i Polignano a Mare ønsker, at turiststrømmen bliver spredt jævnt ud over hele året og siger, at adgangsgebyret er en sikkerhedsforanstaltning.

- Hvis der ankommer 50.000 turister på en weekend, er det mig, der har ansvaret for sikkerheden, siger borgmester Domenico Vitto til det italienske medie La Gazzetta del Mezzogiorno..

Venedigs tælleautomater fjernet i protest

I foråret vakte det fuore, da turistmagneten Venedig forsøgte at gøre noget lignende - nemlig at adskille lokale fra turister ved indgangen - for at kontrollere masseturismen.

Dette blev imidlertid mødt af så store protester, at lokale aktivister fjernede tælleautomaterne, skrev The Independent.

- Vi har ret til en fri by med fri adgang, sagde aktivist Marco Baravalle fra Venedig.

Kravet om betaling ved indgangen til Polignano a Mare bliver også mødt af modstand.

- At gøre byen til en slags showbiz, som om det var en forlystelsespark, er ikke nogen god idé. Byen bør være en del af hele verdens kulturarv, lyder det i en meddelelse fra en lokal handelsorganisation, Confesercenti Terra di Bari.

Den italienske kulturarvgruppe FAI overvejer at bringe sagen for retten, og den kunstneriske direktør for en lokal musikfestival, Cesare Veronico, siger, at man "ikke kan begrænse adgangen til et offentligt sted, som alle burde få lov til at se."

Byer vil lægge dæmper på turister

Det er netop konflikten om adgangen til det fælles gode, der kører i sådan et tilfælde, siger turismeforsker Jens Friis Jensen fra Roskilde Universitet.

- Men omvendt skal byerne overleve, og hvis de føler, at de er ved at gå til grunde i strømmen af turister, skal de regulere det. Og det eksperimenterer man med mange steder i øjeblikket, siger han.

Nogle byer rundt om i verden er simpelthen holdt op med at markedsføre sig selv, mens andre sætter vejbomme op eller gør transportmulighederne hen til byerne besværlige.

- Vi er kommet i en situation, hvor man mange steder har nået et punkt - både i forhold til lokalbefolkningen, miljøet og naturarven - hvor man ikke vil have så mange turister ind, siger turismeforsker Jens Friis Jensen.

Europa er den verdensdel, der modtager allerflest turister. 671 millioner internationale besøgende ankom til de europæiske lande i 2017.

Det er en stigning på 8 procent i forhold til 2016. Og antallet af turister bliver ved med at vokse. I de ni første måneder af 2018 er det steget med knap 6 procent i forhold til 2017.

Det viser tal fra FN's turismeorganisation, UNWTO.