Nyvalg aflyst i Sverige: Svenske partier enige om mindretalsregering

Regeringen og oppositionen enige om aftale, der sender Sverigedmokraterne ud i kulden.

Stefan Löfven (S) overlever som statsminister med dagens aftale med Alliancen. (© Scanpix)

Sveriges regering og oppositionen er blevet enige om en aftale, der baner vejen for en mindretalsregering, der samarbejder med oppostionen.

Det siger statsminister Stefan Löfven (S) ved lørdagens pressemøde i det svenske parlament, Riksdagen.

- Vi, som står her i dag, er klar til at tage ansvar for, at Sverige kan styres, sagde Stefan Löfven (S), der holdt pressemøde i Rigsdagen sammen med fem andre partiledere.

"December-aftalen" redder regeringen

Dermed satte han punktum for alle forventninger om at sende svenskerne til et nyvalg den 22. marts 2015.

Aftalen kaldes for "December-aftalen" og kommer fem dage efter, svensk tv afslørede, at der fandt hemmelige forhandlinger sted mellem regeringen og oppositionen for at forhindre et nyvalg.

Det er sket ved at skabe enighed om, hvordan Sverige kan styres af en mindretalsregering, og hvordan en sådan regering kan få vedtaget en finanslov.

For det var netop en afstemning i begyndelsen af december, der førte til at regeringens finanslov faldt, og Stefan Löfven (S) annoncerede, at han ville udskrive et nyt valg, bare 62 dage efter han var blevet statsminister.

Sverigedemokraterne ude i kulden

Aftalen betyder i praksis, at Löfven kan regere frem til april på de borgerliges budgetaftale. Derefter skal han forsøge at skabe et flertal for sin egen politik.

Og statsministeren agter at fortsætte sit samarbejde med Venstrepartiet, der ellers ikke er en del af dagens aftale.

Aftalen gælder frem til 2022, og med den lover parterne kort sagt at holde sig fra at stemme en finanslov ned men i stedet afholde sig fra at stemme, hvis de er uenige i den.

Dermed mindskes Sverigesdemokraternes magt.

- Aftalen styrker Sverige, og det er noget, som vi i Alliancen hilser velkomment og har søgt gennem længere tid, sagde Anna Kinberg Batra fra det borgerlige parti Moderaterne.

Annonceret valg kan skrottes

Partierne er blevet enige om aftalen udenom Venstrepartiet og Sverigedemokraterne. Men Venstrepartiet er informeret om aftalen, sagde Löfven ved pressemødet.

Med aftalen kan Stefan Löfven (S) skrotte det annoncerede valg og er fortsat statsminister i Sverige.

Men han lover at give staffeten videre, hvis han ikke er mand for opgaven.

- Jeg tror, at de fleste vælgere mener, vi skal tage ansvar for, hvordan det her land skal styres, sagde statsminister Stefan Löfven (S).

Aftale skaber ro efter politisk krise

Det var afstemningen om finansloven den 3. december, der sendte regeringen ud i en politisk krise efter godt to måneder ved magten.

Det skete, da Sverigedemokraterne afviste at stemme for regeringens finanslovsforlag for 2015, hvormed regeringen kom i mindretal.

I Sverige skal en regering sidde i tre måneder, før den kan udskrive valg. Det var derfor ventet, at Löfven (S) ville udskrive valg på en af årest sidste dage.

Med ved dagens pressemøde og dermed med i December-aftalen er regeringspartierne Socialdemokraterne og Miljöpartiet samt oppositionspartierne Moderaterne, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterne.

Facebook
Twitter