Obama advarer Trump: Forpest ikke forholdet til Kina

Trumps provokationer mod Kina kan få store konsekvenser for de to stormagters forhold til hinanden, frygter Obama.

Barack Obama holdt i går sin nok sidste pressekonference som præsident i Det Hvide Hus. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

Den snart tidligere amerikanske præsident, Barack Obama, holdt i går sin nok sidste pressekonference i Det Hvide Hus, og her brugte han noget af sin taletid på at opfordre den kommende præsident, Donald Trump, til at skrue ned for sin kritiske retorik mod Kina.

Donald Trump har de seneste uger kritiseret Kina offentligt ved flere lejligheder. Han har blandt andet beskyldt kineserne for at manipulere med deres valuta, beskyldt dem for at bygge 'en massiv fæstning' i det Sydkinesiske Hav og for ikke at gøre nok for at presse Kim Jong-un's Nordkorea.

Men det mest kontroversielle, Trump har gjort i forhold til Kina, er, at han talte i telefon med Taiwans præsident, Tsai Ing-wen.

Det ser kineserne som en provokation, da Kina opfatter Taiwan som en udbryderprovins. Dermed brød Trump med fire årtiers anerkendelse af den kinesiske 'et kina-politik'.

- Ideen om 'et Kina' er hjertet i Kinas opfattelse som nation, og hvis man ændrer på den opfattelse, må man gennemtænke, hvad det får af konsekvenser, sagde Obama.

Han understregede vigtigheden af, at USA og Kina samarbejder på en række områder såsom global økonomi, sikkerhed og international politik.

- Hvis forholdet går i stykker eller bliver til en konflikt – så er det skidt for os alle sammen, lød det fra Obama.