Tema Krigen i Syrien

Obama afviser igen landtropper i Syrien

Den amerikanske præsident mener, det vil være en fejl, hvis den amerikansk-ledede koalition indsætter landtropper i det krigshærgede land.

USA's præsident, Barack Obama, har de seneste tre dage været i England, hvor han har diskuteret alt fra Syrien til landets kommende afstemning om, hvorvidt man skal blive i eller forlade EU. (Foto: WILL OLIVER © Scanpix)

Det vil være en fejl at indsætte landtropper i Syrien for at vælte Bashar al-Assads regime i Syrien.

Sådan lyder ordene fra den amerikanske præsident Barack Obama på spørgsmålet om, hvorvidt USA, Storbritannien eller andre lande i den amerikansk-ledede koalition bør indsætte landtropper i det krigshærgede Syrien.

Ordene falder til den britiske tv-station BBC i forbindelse med Barack Obamas besøg i Storbritannien, hvor han de seneste par dage har gjort sig bemærket ved blandt andet at blande sig i debatten om Storbritanniens afstemning om at blive eller forlade den europæiske union.

Samtidig siger præsidenten, at han ikke tror på, at terrororganisationen Islamisk Stat kan bekæmpes indenfor de næste ni måneder, inden han forlader præsidentembedet.

- Men vi kan langsomt mindske det område, de opererer i, siger Barack Obama.

Barack Obama har også tidligere afvist at benytte landtropper i Syrien, men præsidenten har godkendt brugen af specialstyrker til missioner uden kamphandlinger.

Hjerteskærende situation

Obama kalder omstændighederne i Syrien for en ”hjerteskærende situation med en enorm kompleksitet” og understreger, at han ikke tror på, der findes nogen simple løsninger på problematikken.

- For at løse de langsigtede problemer i Syrien, er en militær løsning alene – og bestemt det at indsætte landtropper – ikke en løsning, siger han.

Samtidig kritiserer Barack Obama de lande, hvis regeringer ikke har godkendt handlinger mod Syrien, men i stedet ”vil have USA til at gøre noget ved det”.

Mindst 250.000 personer er døde under den fem år lange konflikt i Syrien, og millioner er drevet på flugt.