Obama: Atomaftale med Iran har afværget en ny krig

Atomaftalen med Iran betegnes af USA's præsident, Barack Obama, som en historisk sejr.

USA's præsident Barack Obama talte på et pressemøde om den aftale, der er indgået mellem USA og Iran. Her udtrykte han også sin glæde over den fangeudveksling, der er gennemført mellem de to lande. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Atomaftalen med Iran betegnes af USA's præsident, Barack Obama, som en historisk sejr.

På et pressemøde søndag henviste han til, at IAEA, Det Internationale Atomenergiagentur, har meddelt, at Iran har overholdt sin del af atomaftalen, så nu har USA og EU ophævet sanktioner mod Iran.

- Aftalen betyder, at Iran ikke vil få fingrene i en atombombe, siger Obama, der samtidig har hævet en række sanktioner mod landet.

Præsidenten glæder sig også over, at de amerikansk-iranere, der har været tilbageholdt i Iran, nu er blevet løsladt og er på vej hjem til USA. Obama siger, at han selv pressede Irans præsident til at løslade de fire.

- Fangeudvekslingen med Iran udtrykker også vores vilje til at engagere os med landet og for at afspejle USA's nationale interesser, siger Obama og tilføjer, at aftalen med Iran sparer USA penge, og at det ikke havde været nogen fordel at trække sagen i langdrag.

Obama siger videre, at atomaftalen ikke havde til formål at løse alle USA's konflikter med Iran. Han understreger, at USA vil fortsætte med at håndhæve sanktioner mod Iran, hvad angår landets ballistiske missilprogram.

Præsident Obama gør det også helt klart, at hans holdning er ubøjelig, hvad angår Irans trusler mod Israel og andre lande i regionen.

Han siger videre, at der altid vil være afgrundsdybe forskelle mellem USA og Iran.

/ritzau/Reuters