Obama benåder whistlebloweren Chelsea Manning

Manning skulle ellers først have været en fri kvinde i 2045.

Chelsea Manning bliver løsladt om fem måneder, skriver amerikanske medier. (Foto: handout © Scanpix)

USA's præsident, Barack Obama, har valgt at benåde Chelsea Manning, der i 2009 lækkede fortrolige oplysninger om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak. Hun bliver angiveligt løsladt om fem måneder.

Det skriver blandt andet The New York Times og NBC News.

Chelsea Manning var en af hovedkilderne bag en offentliggørelse af en lang række hemmelige dokumenter om USA's missioner i Irak og Afghanistan, som siden blev udgivet hos Wikileaks.

I 2013 blev hun idømt 35 års fængsel ved en militærdomstol. Domstolen fandt hende skyldig i spionage og for at have lækket hemmeligstemplede materiale.

Hendes tilhængere har tidligere kritiseret, at hun afsoner under barske forhold. Hun har også to selvmordsforsøg bag sig.

Ventet benådning

Benådningen kommer dog ikke som et lyn for en klar himmel. Så sent som i fredags antydede Det Hvide Hus ifølge CNN, at Manning ville blive benådet, inden Obama på fredag træder af som præsident.

- Chelsea Manning er gået gennem hele den militære retsproces, gik igennem en lang rettergang, blev fundet skyldig, blev dømt for sine forbrydelser, og hun erkendte sine forseelser, sagde talsmand fra Det Hvide Hus Josh Earnest.

Det er den amerikanske forfatning, som giver den amerikanske præsident retten til at benåde og afkorte straffe.

Ifølge en pressemeddelelse på Det Hvide Hus' hjemmeside har Obama i dag forkortet straffen hos yderligere 208 fanger.

I alt har Obama benådet 1.385 personer under sin embedsperiode, hvilket er et større antal end de ti seneste præsidenter til sammen, skriver Det Hvide Hus.

Facebook
Twitter