Obama: Cosby får lov at beholde medalje

Efter sager om voldtægt vil over 10.000 nu have, at komikeren Bill Cosby skal fratages sin medalje - 'Presidential Medal of Freedom'. Men det afviser præsident Barack Obama.

Bill Cosby får efter al sandsynlighed lov til at beholde den medalje han fik af George W. Bush i 2002. Det gør han på trods af, at flere end 10.000 ønsker det modsatte på grund af anklager om voldtægt. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Hvert år uddeler USA's præsident den såkaldte 'Presidential Medal of Freedom'. En medalje, der gives til civile borgere, som har gjort noget ekstraordinært for det amerikanske samfund.

Det er den mest betydningsfulde pris der uddeles til civile borgere, når der ikke er krig. Og I 2002 tildelte præsident George W. Bush den pris til blandt andre Bill Cosby.

Men nu har over 10.000 personer skrevet under på, at de ønsker, at den 77-årige komiker får frataget sin medalje. Men det afviste præsident Barack Obama i nat på et pressemøde.

- Der er ingen præcedens for at fratage ham medaljen. Det er ikke kutyme, sagde han.

Det Hvide Hus tager stilling til underskriftindsamlingen, hvis den når mere end 100.000.

Anklager om voldtægt

Utilfredsheden med komikeren kommer efter, at der siden 2004 har været et væld af anklager mod ham om voldtægt. Således har mere end 20 kvinder anklaget ham for voldtægt.

Men selvom Cosby i 2005 indrømmede, at han havde quaaludes - en beroligende pille - med den hensigt at give dem til unge kvinder, som han ønskede at have sex med, så er han endnu ikke blevet sigtet i nogen af sagerne.

Selvom Præsident Obama ikke umiddelbart ville fratage Cosby hans medalje, så gjorde han det klart, at stoffer og voldtægt ikke bliver tolereret i USA.

- Hvis du uden deres viden giver en kvinde, eller en mand for den sags skyld, et stof, og derefter har sex med dem uden samtykke, så er det voldtægt. Og jeg mener ikke at dette land, eller hvilket som helst andet civiliseret land, skal tolerere voldtægt.

Udover Bill Cosby har blandt andre Walt Disney, Meryl Streep, Aretha Franklin, B.B. King, Warren Buffet, Oprah Winfrey, Martin Luther King Jr., Rosa Parks og Pave Paul II modtaget 'Presidential Medal of Freedom'.

Se hele svaret fra præsidenten herunder:

FacebookTwitter