Obama: Der er anvendt kemiske våben i Syrien

USA har beviser for, at der er anvendt kemiske våben i Syrien, men det vides ikke af hvem.

Hvis det viser sig, at USA har beviser for, at kemiske våben er blevet brugt i Syrien, så vil USA ændre holdning til konflikten, advarer Obama

Præsident Barack Obama siger, at USA har beviser for, at der er anvendt kemiske våben i Syrien. Det er dog uklart, om det er den syriske regering eller oprørsbevægelsen, der står bag.

Han tilføjede, at hvis det på nogen måde lykkes for USA og det internationale samfund at bevise, at Bashar al-Assads regering har anvendt kemiske våben, så ændrer det på hele spillet.

Tegn på nervegas

Obama, understregede mandag USAs bekymring over Syriens kemiske våben i en telefonsamtale med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, sagde i sidste uge, at USAs efterretningsvæsen havde fundet tegn på, at det syriske regime formentligt i et mindre omfang har anvendt nervegassen sarin mod oprørere. Sarin er en lugtfri og farveløs nervegas, der kvæler ofrene.

Både USA, Storbritannien, Tyrkiet og Israel mener, at det internationale samfund må gribe ind, såfremt den syriske præsident, Bashar al-Assad, bruger kemiske våben i borgerkrigen. Dog er der ikke enighed om, hvad svaret skal være.

/ritzau/AFP