Obama erklærer undtagelsestilstand i Michigan

Byen Flint i Michigan er så hårdt ramt af blyforurening, at USA's præsident Barack Obama nu har erklæret undtagelsestilstand i staten.

USA's præsident Barack Obama har erklæret undtagelstilstand i staten Michigan. Byen Flint er hårdt ramt af blyforurening. Her er det lokale, der leverer kildevand på flaske til byens skoler. (Foto: REBECCA COOK © Scanpix)

Drikkevandet i et større område i den amerikanske stat Michigan er så forurenet af bly, at USAs præsident, Barack Obama, nu har erklæret undtagelsestilstand i staten.

Det oplyser Det Hvide Hus på deres hjemmeside.

Ifølge CNN drejer det sig om byen Flint, som har et indbyggertal på cirka 99.000.

Forureningen af byens drikkevand skete for to år siden, da byen, i et forsøg på at spare penge, valgte at ændre vandforsyning fra Lake Huron til Flint River.

Dobbelt så højt blyindhold hos byens børn

Men efter skiftet mellem de to, begyndte byens borgere at klage over vandets tilstand. Det havde skiftet farve og lugtede og smagte mærkeligt, mente de.

Det har ifølge CNN siden vist sig, at vandet var stærkt ætsende, og fordi omkring halvdelen af vandledningerne i Flint er lavet af bly, sendte det bly videre ud af byens vandhaner.

Myndighederne i staten beroligede dog i første omgang borgerne i Flint med, at vandet sagtens kunne drikkes.

Siden har forskere fra Virginia Tech dog fundet, at blyindholdet i blodet på nogle af byens børn er dobbelt så højt, sammenlignet med før byen ændrede vandforsyninger.

Og det har altså nu fået Barack Obama til at erklære undtagelsestilstand i staten. Præsidenten har ligeledes afsat ressourcer til, at de lokale myndigheder i Flint igen kan få situationen under kontrol.