Obama går på pension... og så alligevel ikke

Barack Obama bliver formentlig en af de mest aktive tidligere præsidenter, lyder det fra analytiker.

I går var der våde øjne under den store afskedstale. For den 20. januar er det slut. Donald Trump tager pladsen i Det Hvide Hus, og USA’s 44. præsident, Barack Obama, siger farvel og tak efter otte år.

Tilbage står spørgsmålet - hvad skal der ske nu?

Barack Obama har tidligere joket med, at han nu skal til at tage kørekort, spise morgenmad på McDonalds og være ”couch commander” - sofageneral. Én ting er sikkert - for det første vil han have sig en ferie.

- 21. januar tror jeg, jeg vil sove, og så tage min kone med på en god ferie.

- Og hun har sagt, at det bare har af at være en god en af slagsen, fordi hun har fortjent den! sagde han til sin tidligere chefstrateg David Axelrod i en podcast.

21. januar tror jeg, jeg vil sove, og så tage min kone med på en god ferie.

Barack obama - USA's 44. præsident

Men hvor forgængeren George W. Bush trak sig tilbage og væk fra det politiske liv, vil Barack Obama have et mere aktivistisk eftermæle, vurderer flere amerikanske kommentatorer. Det samme gør Anders Agner, der er USA-ekspert og redaktør på netmediet Kongressen.

- Vi kommer formentlig til at se ham spille en rolle og engagere sig i forskellige sager. Noget af det vil være de sager, som han også kæmpede for i præsidentembedet, og som vil være med til at definere hans eftermæle, siger Anders Agner og nævner våbenlov, klima og sundhedsreformen som mulige eksempler.

- Eftermælet er kun så stærkt, som det, der har fået lov at blive stående. Han ved godt, at nogle af de ting, som han har kæmpet for, vil være i fare, og det skal han prøve at forsvare.

Stadig rockstjernestatus

Modsat sin forgænger, George W. Bush, der var ekstremt upopulær, så har den afgående præsident en fordel.

- Obama er stadig en rockstjerne, og han er en mand, som man hylder i Det Demokratiske Parti. Han er en mand, man gerne vil have til at spille en aktiv rolle med at bidrage og hjælpe de fremtidige spidser og drage nytte af de ting, han er god til.

Han er en mand, man gerne vil have til at spille en aktiv rolle med at bidrage og hjælpe de fremtidige spidser og drage nytte af de ting, han er god til.

Anders agner, redaktør på kongressen.com

Tiden som tidligere præsident kan også have store betydning for eftermælet. Da Jimmy Carter gik af som præsident efter fire år i 1981, var han en meget udskældt præsident. Til gengæld har Carter opnået stor anerkendelse for sit fredsarbejde og blev i 2002 tildelt Nobels Fredspris.

Med til historien hører også, at Barack Obama med sine 55 år er en af de yngste præsidenter til at forlade Det Hvide Hus, hvilket også giver ham god mulighed for at sætte sit aftryk som tidligere præsident.

Og når man er en yngre eks-præsident, så spiller familien også ind. Obamas yngste datter Sasha er kun 15 år gammel og går stadig i high school. Af den grund bliver Barack Obama den første præsident siden Woodrov Wilson i 1921, der ikke forlader Washington. Familien vil nemlig lade datteren færdiggøre sin skole først.

At Barack Obama skal bo få kilometer fra Pennsylvania Avenue 1600 kan også vise sig at blive en fordel. Tidligere præsidenter modtager i en periode stadig fortrolige sikkerhedsbriefinger, og de bliver ofte ringet op for at rådgive deres efterfølgere. Noget Hillary Clinton sagde til 60 minutes, at hun ville benytte sig af ofte, hvis hun blev valgt ind. Om det samme gør sig gældende for Donald Trump vides ikke.

Obama: Ikke flere valgkampe for mig

Selv om han endnu ikke har lagt nogen færdig køreplan ud for tiden som tidligere præsident, så har Barack Obama drypvis fortalt lidt om sine planer.

- Jeg går tilbage til den slags arbejde, som jeg lavede før – bare prøve at finde måder at hjælpe folk på, sagde han tilbage i 2015, da folkeskoleelever spurgte ind til pensionsplanerne.

At Barack Obama kommer til at stå imellem en tavle og en sal af studerende er måske også en mulighed. Før Barack Obama blev USA’s 44. præsident underviste han blandt andet i jura på universitetet, og han har givet udtryk for, det måske var en mulighed.

- Jeg elsker at fedte med de små problemer, kæmpe med argumenterne. Jeg elsker at undervise. Jeg savner klasseværelset og sammenspillet med studerende, sagde han til The New Yorker i udgangen af 2014.

Jeg tror, det er fair at sige, at jeg har ført min sidste valgkamp.

Barack obama - usa's 44. præsident

Ser man tilbage i tiden har tidligere præsidenter også været aktive med at stifte velgørende organisationer og rejse penge ind til egne fonde. Kendte eksempler er Jimmy Carters Carter Center, der arbejder med sygdom og fattigdomsbekæmpelse eller Bill Clintons Clinton Global Initiative. Den vej kommer Barack Obama også i en vis grad til at følge.

Den tidligere præsident, Jimmy Carter, er en af de flere i den amerikanske præsidentrække, der har stiftet velgørende organisationer. (Foto: KHAM © Scanpix)

I 2014 søsatte han med sin hustru projektet 'My Brothers Keeper' (min brors beskytter, red.), der arbejder for at sikre en bedre fremtid til landets sorte unge mænd. Projektet er et livslangt et af slagsen, og arbejdet fortsætter altså efter præsidenttiden.

Noget, Barack Obama dog har afvist, er muligheden for at besidde et offentligt embede – heller ikke som højesteretsdommer, hvilket flere ellers har slået på tromme for.

- Jeg tror, det er fair at sige, at jeg har kørt min sidste valgkamp. Jeg vil ikke være i et offentligt valgt embede, sagde han til ABC News i 2013.

Kommer ikke til at mangle penge

Da Harry S. Truman efter otte år som præsident forlod Det Ovale Kontor i 1953, var han ludfattig. Da han vendte tilbage til Missouri var han tvunget til at flytte ind i sin svigermors gamle hus, da tegnebogen mere eller mindre var tom.

Harry S. Truman var USA's 33 præsident, og stod ludfattig tilbage efter sine otte år i Det Ovale Kontor. (Foto: Nordfoto © Scanpix)

Det samme har faktisk gjort sig gældende for en lang række af tidligere præsidenter. Dengang var lønnen for en præsident nemlig væsentlig lavere end i dag, hvor grundlønnen er 400.000 dollars. Samtidig var der ingen pension – den blev først indført i 1958. Den er i dag 205.700 dollars om året plus en lang række tillæg og frynsegoder.

Desuden har Barack Obama allerede en betydelig formue, han kan bygge videre på.

Ifølge USA Today har Barack Obama allerede tjent næsten 16 millioner dollars på sine tre bøger. Også efter præsidentembedet har Barack Obama planer om at skrive bøger. Noget andre tidligere præsidenter som Richard Nixon, Bill Clinton og Geroge W. Bush også har gjort - med store checks til gengæld.

Desuden vil Barack Obama blive en populær foredragsholder. Noget Bill Clinton i dag tjener mange millioner på.

- Obama er måske verdens mest eftertragtede taler, han er kendt som en fantastisk retoriker og måske den største retoriske begavelse siden Kennedy, siger Anders Agner.