Obama går til angreb på kulkraftværker i stor klimaplan

De næste 15 år skal de amerikanske kulkraftværker reducere CO2-udledningen med 32 procent i forhold til 2005.

Barack Obama vil begrænse forureningen fra landets kraftværker betydeligt. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

Obama erklærer kulkraftværkerne krig i lanceringen af det hidtil "største og vigtigste initiativ" i kampen mod klimaforandringer.

Den amerikanske præsident har søndag løftet sløret for hovedlinjerne i Amerikas Plan for Ren Energi, der udstikker retningslinjer og regulering af landets kraftværker. Den fulde plan offentliggøres mandag.

- Klimaet er ikke længere et problem for fremtidens generationer. Ikke længere, siger Obama i en video offentliggjort søndag.

Han vil begrænse forureningen fra landets kraftværker betydeligt.

- Kraftværker er de største enkeltstående kilder til kulforurening, der skader klimaet.

Har ikke været grænser

Hidtil har der ikke været nationale grænser for, hvor meget kraftværkerne må udlede. Det skal laves om, lyder det fra præsidenten.

- For vore børns skyld, for helbredet og for alle amerikaneres sikkerhed skal det nu ændres, siger Obama.

Den amerikanske præsident gjorde i 2008 klimakampen til et centralt element op til præsidentvalget.

Kraftværkerne står for 40 procent af CO2-udledningen i USA. Ifølge The Washington Post skal elværkernes udledning af drivhusgassen være reduceret med 32 procent i 2030 i forhold til 2005.

Den amerikanske præsident lover, at planen vil føre til billigere el-regninger, flere job og samtidig sikre en stabil elforsyning.

Angreb på kulenergi er kontroversielt i USA, hvor det fortsat er en vigtig energikilde og en stor industri med mange arbejdspladser.

En kilde i Det Hvide Hus siger, at "initiativet er det vigtigste, en amerikansk præsident har taget til at begrænse udledningen af drivhusgasser".

/ritzau/

Facebook
Twitter