Obama gør kvinde til leder af Secret Service

For første gang har Secret Service, der tager sig af præsidentens sikkerhed, fået en kvindelig chef.

(© Scanpix)

Præsident Barack Obama udnævnte tirsdag en kvinde, Julia Pierson, som ny chef for Secret Service, der dagligt passer på præsidenten og hans familie i Washington og på rejser rundt i USA og den øvrige verden.

Det er første gang, at en kvinde skal lede sikkerhedstjenesten, som blev rystet af en skandale i april sidste år, da det blev afsløret, at Secret Service-agenter brugte deres friaften på at feste på et bordel i Colombia forud for Obamas besøg.

Pierson har i 30 år arbejdet for tjenesten, som også efterforsker svindel- og falskmøntersager.

Beskytter vore ledere

- Julia er fantastisk godt kvalificeret til at lede tjenesten, som ikke blot sikrer amerikanerne ved store begivenheder og sikrer vor finansielle system, men som også beskytter vore ledere og deres familier, siger Obama i en erklæring.

Secret Service har 120 kontorer i USA og flere kontorer i udlandet og beskæftiger 2100 specialagenter, 1200 uniformerede agenter og 1700 administrative medarbejdere.

Skandalen sidste år kaster stadig skygger over sikkerhedstjenesten. Secret Service-agenter, der var sendt i forvejen festede i byen Cartagena i Colombia, hvor de drak tæt og købte sig til flere af stedets prostituerede.

Mange forlod tjenesten

Agenternes udskejelser kunne være forblevet hemmelige, hvis ikke det var, fordi en vred prostitueret havde nægtet at forlade et af værelserne efter en uoverensstemmelse om betaling, hvorefter politiet blev tilkaldt.

Over en snes af de amerikanske agenter fik frataget deres sikkerhedsgodkendelse og blev sendt hjem til USA. Skandalen omfattede også en række militærfolk, der var i byen for at assistere agenterne.

Otte agenter forlod tjenesten efter episoden, som den afgående Secret Servicechef Mark Sullivan har undskyldt for og som har ført til ændrede regler og fået mange til sætte spørgsmålstegn ved tjenestens traditionelle macho-image.

/ritzau/AFP

FacebookTwitter