Obama i afskedstale: Yes we did

USA er kommet langt de seneste otte år, men står nu over for alvorlige demokratiske udfordringer, mener Obama.

Den afgående amerikanske præsident, Barack Obama, afholdt i nat dansk tid sin afskedstale i Chicago, hvor hans politiske karriere i sin tid tog fart.

Her opfordrede den afgående præsident sine støtter til at kæmpe for de ting, han som præsident har forsøgt at sætte på dagsordenen.

Blandt andet lød der en indtrængende bøn fra præsidenten om, at tilhørerne aktivt kaster sig ind i kampen mod klimaforandringer.

Den kommende præsident, Donald Trump, har ved flere lejligheder ytret sin tvivl om, hvorvidt klimaforandringer er så alvorlige, som eksperter og mange amerikanske politikere gør det til.

Barack Obama kom også ind på, hvad han har opnået i sine år i Det Hvide Hus. Præsidenten nævnte en række resultater, som ifølge ham har gjort USA til et "stærkere og bedre land".

Til tilhørernes store tilfredshed omskrev præsidenten sit ikoniske slogan "Yes we can" (Ja vi kan, red.) til "Yes we did" (Ja vi gjorde det, red.). Det medførte en lang applaus og opløftende tilråb fra menneskemængden foran podiet.

Barack Obama berørte dog også de problemer, som han mener eksisterer i USA.

Blandt andet sagde han, at racisme stadig er et problem ved udgangen af hans embedsperiode.

Præsidenten siger samtidig, at USA står over for hårde prøvelser om, hvorvidt demokratiet i "verdens bedste land" kan holde.

Her opfordrede han endnu en gang sine tilhørere til at deltage i den politiske kamp for demokrati og fremskridt.

/ritzau/