Tema Krigen i Syrien

Obama: Islamisk Stat vil miste sine højborge

Terrorgruppen Islamisk Stat står svækket i Syrien og Irak, men er blevet større andre steder.

USA og den internationale koalition fortsætter med at bombe Islamisk Stats stillinger i Syrien og Irak. (Foto: MARK WILSON © Scanpix)

Islamisk Stat mister fortsat terræn i de områder i Irak og Syrien, hvor terrorbevægelsen ellers har stået stærkt.

Og den har ikke formået at genvinde de områder, den har mistet inden for det seneste stykke tid.

Det siger USA's præsident, Barack Obama.

- De har ikke haft en større, succesfuld, offensiv operation i Syrien eller i Irak i et helt år, sagde præsidenten ifølge BBC på et pressemøde i nat dansk tid, hvor han gav en status på USA's indsats mod terrorgruppen.

- De er ikke uovervindelige. De vil uden tvivl blive besejret, sagde han.

Svært at stoppe små terrorceller

Ifølge Barack Obama vil Islamisk Stats såkaldte højborg i den syriske by Raqqa ende med at falde. På samme måde i Irak, hvor højborgen i Iraks næststørste by, Mosul, er stærkt svækket.

USA's forsvarsminister, Ashton Carter, har da også allerede meldt ud, at ødelæggelsen af IS' områder i og omkring Mosul i Irak og Raqqa i Syrien bliver en af amerikanernes store opgaver i år, skriver The Guardian.

Men kampen mod Islamisk Stat uden for dets vante territorium i dele af Syrien og visse steder i Irak bliver en noget anden og sværere opgave, erkendte Obama på pressemødet.

For at vi i sidste ende kan vinde denne kampe, må vi ikke lade det ende som civilisationers sammenstød mellem Vesten og islam. Det er lige netop vand på deres mølle og den perverse fortolkning af islam, de fremfører

Barack Obama, USA's præsident

I Vesten eksempelvis udgør Islamisk Stat en fortsat reel trussel. For det er meget svært for efterretningstjenester at opsnappe og stoppe mindre terrorceller, lød det fra Obama.

Og Islamisk Stat forventes at svare igen på den USA-ledede koalitions angreb mod terrorgruppen, sagde præsidenten. Angreb der allerede er sket i Frankrig, Tyskland, Irak og Bangladesh og mange andre lande.

- De har regnet ud, at hvis de kan overbevise en håndfuld personer eller bare en person til at udføre et angreb på en metro, et optog eller ved et andet offentligt sted og dræbe snesevis af mennesker i modsætning til tusindvis af mennesker, skaber det stadigvæk en slags frygt og bekymring, som styrker deres profil, sagde Obama ifølge The Guardian.

Men netop frygten må ikke vinde, hvis Islamisk Stat skal bekæmpes.

- (...) for at vi i sidste ende kan vinde denne kampe, må vi ikke lade det ende som civilisationers sammenstød mellem Vesten og islam. Det er lige netop vand på deres mølle og den perverse fortolkning af islam, de fremfører, sagde Obama.