Obama kæmper for eftermælet i modvind

ANALYSE: Barack Obama pegede på sejrene i sin sidste tale om nationens tilstand - men nederlagene var svære at komme udenom.

Talenom nationens tilstand var Obamas syvende - og sidste. (Foto: pool © Scanpix)

- Jeg har besluttet at holde en kortere tale i år, sagde Præsident Obama indledningsvist i sin tale om nationens tilstand.

- Jeg ved, at flere af jer har travlt med at komme tilbage til Iowa, fortsatte han med henvisning til den delstat, hvor bejlerne til præsidentposten lige nu fører intens valgkamp, fordi det er det første sted, der stemmes.

Normalt vil en præsident bruge den årlige tale til også at komme med politiske forslag til det kommende år, men præsident Obama har kun ganske få muligheder for at gennemføre sin politik, fordi han har en republikanskledet kongres imod sig.

Eneste reelle mulighed er at udstede dekreter, som vi så det i sidste uge, hvor Barack Obama annoncerede et dekret om øget våbenkontrol. Og der er tilsyneladende mere på vej.

- Jeg vil blive ved med at presse på for at få skred i det arbejde, der stadig skal udføres. Reparere det fejlslåede immigrationssystem. Beskytte vore børn mod våben. Ligeløn, betalt barsel og en højere mindsteløn. Alle disse ting betyder stadig noget for de hårdtarbejdende familier, og jeg vil ikke stoppe, før disse ting er gennemført, sagde Obama i sin tale.

Om det varsler flere dekreter er uvist, men det tyder på, at præsidenten har tænkt sig at blive i arbejdstøjet de sidste 12 måneder, selv om det er op ad bakke.

Langer ud efter Trump

Vicepræsident, Joe Biden (tv), og formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan (th), morede sig, da Obama jokede om præsidentvalgkampen. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

I sin sidste tale om nationens tilstand, synes Præsident Obama også indirekte at lange ud efter ejendomsmatadoren, Donald Trump, der forsøger at blive republikanernes præsidentkandidat:

- Vil vi reagere på vor tids forandringer med frygt, ved at lukke os om os selv som nation og ved at vende os mod hinanden som folk? Eller vil vi gå fremtiden i møde med en bevidsthed om, hvem vi er, hvad vi står for og de utrolige ting vi kan udrette sammen?

Trump fører en barsk valgkamp, der ofte langer ud efter indvandrere, muslimer, kvinder og stort set alle grupper eller individer, der i milliardærens øjne kan tænkes at udgøre en trussel mod USA. Obamas kommentar udlægges som et stød til Trumps kampagne.

- Vi bliver nødt til at afvise enhver politik, der er rettet mod race eller religion. Det er ikke et spørgsmål om politisk korrekthed. Det er et spørgsmål om at forstå, hvad der gør os stærke, sagde han.

Eftermælet

Barack Obama er som alle andre præsidenter før ham interesseret i at gøre sig så godt som muligt i historiebøgerne, og talen i nat var en mulighed for selv at føre pennen. Præsidenten selv mener, at han har opnået en række markante politiske og diplomatiske sejre gennem de syv år, han har beboet Det Hvide Hus.

Stolen til højre for førstedame, Michelle Obama, var tom under talen. Stolen skulle symbolisere ofrene for skydevåben i USA. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Atomaftalen med Iran er en af de helt store, mener han. Men en aktuel krise med Iran, der tirsdag aften amerikansk tid annoncerede, at landet havde taget 10 amerikanske sømænd til fange, gav netop det emne en uventet klang. Barack Obama kom dog ikke ind på krisen i sin tale, men udenrigsminister John Kerry sagde til journalister umiddelbart før talen, at han forventede, at Iran ville løslade de amerikanske soldater relativt hurtigt.

Terror og sikkerhed er et af de emner, der ligger amerikanerne mest på sinde, og her er Barack Obama i modvind. Et flertal af amerikanerne mener ifølge Washington Post, at præsidenten fører en forkert politik på det område, og at kampen mod hovedfjenden, Islamisk Stat ikke går tilfredsstillende.

Barack Obama gik i 2008 til valg på at blive præsidenten, der stoppede USAs krige i Irak og Afghanistan, men modvilligt måtte han indlede en ny krig mod Islamisk Stat. Efter terrorangrebet i Paris og skudmassakren i San Bernardino i Californien har Obama været under pres for at garantere amerikanernes sikkerhed.

- Vores førsteprioritet er at beskytte det amerikanske folk og gå efter terrornetværkene, forsikrede præsidenten i sin tale, hvor han også argumenterede for at de angreb USA udfører mod Islamisk Stat virker. Om det er nok til at overbevise den skeptiske amerikanske befolkning, er uvist, og den uforløste situation med en fornyet terrordagsorden er næppe det, Barack Obama havde håbet på ville præge dagsordenen på tærsklen til hans exit.

Obama fik en varm velkomst i Repræsentanternes Hus. Men USA er blevet mere politisk polariseret i hans regeringstid. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Der er dog en række politiske bedrifter, der formentlig vil stå tilbage som egentlige sejre: Fornyede diplomatiske forbindelser til Cuba, en historisk sundhedsreform og en økonomi der ser ud til endelig at være fri af finanskrisens sump. Punkter som præsidenten naturligvis også gjorde opmærksom på i sin tale. I det hele taget forsøgte præsidenten med sin tale at retfærdiggøre sin politik gennem de to perioder, han har siddet.

Missionen ikke fuldført

Da Barack Obama gik til valg i 2008 på en dagsorden om forandring, var det i håbet om at kunne gennemføre store reformer politiske tiltag. Selv om det er lykkedes Barack Obama at gennemføre en del af sin politik, har det været i strid modvind, og de endelige resultater er stærkt rundbarberede i forhold til det, han havde håbet på i 2008.

Obama har nemlig mødt monumental modstand fra republikanerne, der gennem de seneste syv år har haft ganske få ambitioner om at samarbejde. Derfor fornemmede man en del frustration i et af Obamas budskaber i talen:

- Den fremtid, vi ønsker – muligheder og sikkerhed for vore familier, højere levestandard og en bæredygtig, fredelig klode for vore børn – alt det er indefor rækkevidde. Men det vil kun ske, hvis vi arbejder sammen. Det vil kun ske, hvis vi kan have en rationel og konstruktiv debat.

Tiden til samarbejde er dog ved at rinde ud, og man kan ikke forvente, at Obamas sidste år vil byde på en pludselig politisk forbrødring.

- Der er ingen tvivl om, at en præsident med Lincoln eller Roosevelts begavelser måske havde været bedre til at række hen over midten, men jeg kan garantere, at jeg vil blive ved med at prøve, så længe jeg er præsident, sagde Barack Obama.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter