Obama kendte ofre for massemorder: Det sker ikke andre steder

- Som land er vi nødt til at tage til efterretning, at denne slags massevold ikke sker i andre udviklede lande, sagde Obama i nat fra Det Hvide Hus.

Denne gang var det personligt, da Obama i nat sørgede over ofrene for massemordet i en kirke i Charleston i den amerikanske delstat South Carolina. (Foto: Joe Biden/Joe Raedle © Getty Images)

Det er langt fra første gang, at Obama som amerikansk præsident sørger over et massedrab med skudvåben i USA.Men denne gang er det personligt.For Obama var med egne ord ven med pastor og statssenator Clementa Pinckney, der var blandt de ni dræbte, da en 21-årig mand åbnede ild midt under et bibelmøde i en kirke i byen Charleston i staten South Carolina.- Jeg har holdt denne slags pressemøder for ofte. Samfund som dette har oplevet tragedier som denne for ofte, sagde Obama i nat fra et pressemøde i Det Hvide Hus.Obama var ven med afdød pastorDerfor var eftertanken tungere denne gang.- Endnu en gang blev et samfund ramt af, at en person, der ønskede at gøre dem ondt, ikke havde nogen problemer med at skaffe et skydevåben.

Barack Obama og hans kone kendte endda flere i den menighed, hvor ni sorte mennesker onsdag misted elivet under skudattentatet.Derfor opfordrer Obama til at stramme våbenkontrollen- Som land er vi nødt til at tage til efterretning, at denne slags massevold ikke sker i andre udviklede lande. Det sker ikke andre steder med denne frekvens. Det er i vores magt at gøre noget ved det, advarede han kolleger i Washington.Obama skammer sig over WashingtonObama sagde nogenlunde det samme i december 2012, efter ung mand skød og dræbte 20 børn og seks voksne på en skole i Newton, Connecticut.

Dengang gjorde han gentagne forsøg på at stemme en strammere våbenlovgivning igennem i Kongressen i april 2013.Men anstrengelserne - som blev modarbejdet af mange republikanere og den magtfulde våbenorganisation NRA - blev stemt ned af flere omgange i senatet.Obama kaldte det dengang "en temmelig beskæmmende dag i Washington", skriver CNN.Demokrater tager dagsordenen opSiden da er der sket flere massemord med skydevåben i USA.Men Obama har ikke taget kampen op i samme grad - og forventes heller ikke at gøre det nu, hvor republikanerne kontrollerer kongressen.

Allerede i nat erkendte han i sin tale, at opbakningen mangler.Og flere analytikere fra internationale medier forventer heller ikke, at amerikanerne skal sige farvel til deres våbenlov denne gang.Våbenorganisation tavs om massemordeneMen andre demokrater har taget dagsordenen op efter onsdagens dramatiske skudepisode, hvor ni sorte sognebørn blev skudt ned af en hvid mand.En af dem er frontløberen i kampen om at blive partiets præsidentkandidat i 2016.- Hvor mange uskyldige mennesker i vores land skal vi se blive skudt ned, før vi gør noget? Vi er nødt til at se de barske sandheder om race og vold, våben og splittelse i øjnene, sagde Hillary Clinton i nat efter Obamas tale.Andre demokrater er dog tavse om sagen.NRA afviser over for CNN at kommentere på Charleston.

Facebook
Twitter