Obama kritiserer Sony: Skulle ikke have trukket film tilbage

Sony Pictures Entertainment skulle aldrig have trukket filmen The Interview tilbage, mener Barack Obama.

Barack Obama holdt her til aften årets sidste pressemøde inden sin juleferie, og benyttede lejligheden til at kritisere Sony. (Foto: KEVIN LAMARQUE © Scanpix)

Det var en fejl, at Sony Pictures Entertainment trak filmen The Interview tilbage efter trusler i et hackerangreb, lyder det i utvetydige vendinger fra den amerikanske præsident.

- Selvom jeg forstår deres bekymringer, så mener jeg, at de begik en fejl, siger Barack Obama om Sonys beslutning på sit sidste planlagte pressemøde i år.

- Jeg havde håbet, at de havde talt med mig først. Lad jer ikke lede ind i en spiral, hvor I bliver styret af den slags trusler.

Vil komme med et svar

Den amerikanske præsident sendte også en slags truende hilsen til styret i Nordkorea.

- Vi vil komme med et svar. Vi vil reagere forholdsmæssigt, og vi vil komme med et svar på et sted, et tidspunkt og en facon, som vi vælger.

- Vi kan ikke leve i et samfund, hvor en diktator fra et eller andet sted pludselig kan begynde at udøve censur her i USA, siger Obama.

Tidligere været angrebet

USA har ingen informationer om, at Nordkorea har handlet i samarbejde med andre lande om angrebet, slår Obama fast på pressemødet fredag aften dansk tid.

Sony Pictures Entertainment blev i slutningen af november angrebet af en hackergruppe, kaldet Guardians of Peace, som blandt andet truede med at angribe biografgængere, hvis filmen blev vist.

I truslerne var en direkte henvisning til terrorangrebet i USA 11. september 2001.

Det amerikanske forbundspoliti slog fredag fast, at den nordkoreanske regering stod bag cyberangrebet.

Talte også om Cuba

Præsidenten, som traditionen tro holder årets sidste pressemøde inden sin juleferie på Hawaii, fik også en række spørgsmål til beslutningen om at genetablere USA's diplomatiske forbindelser med Cuba.

- Forandringerne kommer til Cuba. Sådan må det være, siger Obama.

Præsidenten bekræfter, at hans regering ikke på egen hånd kan ophæve embargoen mod Cuba, men han håber, at Kongressen vil overveje det.

/ritzau/