Obama nedlægger veto: 9/11-efterladte må ikke sagsøge Saudi-Arabien

Lovforslaget, der var stemt igennem i Kongressens kamre, skulle gøre det muligt for efterladte at trække Saudi-Arabien i retten.

Præsident Barack Obamas talsmand forklarede også tidligere på måneden, at præsidenten ville nedlægge veto mod forslaget. (Foto: © DREW ANGERER, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har nedlagt veto mod et lovforslag, som ville have gjort det muligt for de efterladte efter terrorangrebet 11. september 2001 at sagsøge Saudi-Arabiens regering for dens påståede rolle i terrorangrebet.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Obamas talsmand har tidligere forklaret, at præsidenten ville nedlægge veto mod lovforslaget.

Argumentet mod forslaget var, at det ville anstrenge landets forhold til Saudi-Arabien, samt at det kunne få økonomiske konsekvenser for USA.

Ifølge AP bliver veto-nedlæggelsen også forklaret med, at det vil ”forstyrre mangeårige internationale principper om statslig immunitet”.

Lovforslaget, som var blevet stemt igennem i både Senatet og Repræsentanternes Hus, kan dog fortsat blive til virkelighed. Præsidentens veto kan nemlig tilsidesættes, hvis to tredjedele i begge Kongressens kamre stemmer imod ham.

Ifølge avisen The Washington Post vil der i de kommende dage blive afholdt afstemninger, og lederne i Kongressen er overbeviste om, at det vil lykkes at omstøde vetoet.

15 ud af de i alt 19 gerningsmænd fra terrorangrebet 11. september var saudi-arabiske statsborgere.