Obama om Castros død: Historien vil registrere og dømme

Cubas tidligere leder Fidel Castro er død, 90 år gammel. Sådan reagerer verdens ledere.

Fidel Castro er død, 90 år gammel. Flere verdensledere har kommenteret den tidligere cubanske leders død (Arkivfoto). (Foto: SILVIO RODRIGUEZ © Scanpix)

Fidel Castro kom til magten i 1959, da han med sin guerillahær besejrede diktatoren Fulgencio Batista, og flere cubanske generationer er derfor vokset op med den kontroversielle socialistiske leder, der siden sad ved magten i Cuba i godt et halvt århundrede.

Nu er han død, 90 år gammel.

- Historien vil registrere og dømme den enorme indflydelse, som denne enkelte person har haft på sit folk og verden omkring ham, lyder det ifølge Ritzau fra USA's præsident Barack Obama, der er en af de verdensledere, der efterfølgende har kommenteret Fidel Castros død.

Der ligger dog formentlig en del mere tanke bag præsident Barack Obamas ord. Fidel Castro har ifølge NBC News selv i 1953 udtalt: "døm mig bare. Det er lige meget. Historien vil fritage mig".

Præsident Barack Obama siger dog også videre:

- I dag kondolerer vi over for Fidel Castros familie, og vores tanker og bønner er med det cubanske folk. I de kommende dage vil cubanerne mindes fortiden og også kigge fremad. Når de gør det, skal de vide, at de har en ven og en partner i skikkelse af USA, lyder det videre fra USA's præsident.

USA's kommende præsident Donald Trump valgte derimod blot i første omgang at udsende et tweet med ordene "Fidel Castro er død!"

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/802499192237080576

Siden har Donald Trump ifølge Ritzau udsendt en skriftlig kommentar, hvor han kalder Fidel Castro for en "brutal diktator, der undertrykte sit eget folk i næsten seks årtier", ligesom han ifølge Ritzau vil arbejde for, at "det cubanske folk endelig kan leve frit."

Forholdet til USA var gennem Fidel Castros regeringstid da også særligt anstrengt, og det var først sidste år, at USA's præsident Barack Obama og Cubas nuværende leder Raul Castro blev enige om at ophæve USA's handelsembargo mod Cuba.

Indiens premierminister: Vi sørger

Fra Indiens premierminister Narendra Modi lyder det derimod, at Fidel Castro var en af de mest ikoniske personer i det 20. århundrede, og at Indien sørger over hans død.

https://twitter.com/narendramodi/status/802406549775847424

Og den mening deler Europa-Kommisionensformand Jean-Claude Juncker, der ligeledes tweeter, at Fidel Castro var en helt for mange.

https://twitter.com/JunckerEU/status/802490752118861824

Også herhjemme har udenrigsminister Kristian Jensen (V) kommenteret Fidel Castros død:

- Jeg håber, at hans død vil kunne igangsætte en frihedsrevolution på Cuba, siger udenrigsministeren. Man kan have et billede af, at der er blevet løsnet lidt op, men sandheden er, at det er en benhård diktaturstat, hvor oppositionsgrupper ikke kan gå frit, lyder det fra Kristian Jensen.