Obama om masseskyderi: Ingen beviser for en direkte ordre fra Islamisk Stat

Lige nu tyder intet på, at angrebet på natklub i Orlando var et organiseret terrorangreb.

Præsident Obama mener, at USA's våbenlovgivning gør det for let at begå handlinger som terrorangrebet i Orlando. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

Efterforskningen af masseskyderiet på en natklub i Orlando, Florida, viser foreløbig, at gerningsmanden ikke var styret af nogen større terrorgruppe.

Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama.

Gerningsmanden var muligvis inspireret af propaganda på internettet, men der er ingen beviser for, at hans handling var en del af et større terrorplot, eller at han fik ordre fra andre, siger præsidenten.

- Det ser ud som om, at gerningsmanden var inspireret af forskelligt ekstremistisk materiale distribueret på internettet, siger Obama.

Flere medier har siden i går skrevet om mulige links mellem gerningsmanden og terrorgruppen Islamisk Stat (IS). Men endnu har efterforskerne ikke fundet nogen klare beviser på en direkte forbindelse.

- I sidste øjeblik offentliggør han sin alliance med Isil (IS, red), men der er indtil videre ingen beviser på, at angrebet var en ordre, siger præsidenten:

Obama henviser til, at gerningsmanden endte med at forskanse sig på toiletterne inde på natklubben og tog gidsler.

Det var her, han ringede til alarmcentralen og svor troskab til terrorgruppen, inden han kom i skudveksling med politiet og blev dræbt.

Politiet og det amerikanske efterretningsvæsen mangler fortsat at lægge mange brikker i puslespillet, men masseskyderiet bliver efterforsket som en terrorhandling, siger Obama.