Obama opfordrer til ro: Vi må acceptere jurys beslutning

Politimand, der skød og dræbte en sort teenager i Ferguson, slipper for tiltale. Præsidenten opfordrer til ro.

USA's præsident Barack Obama opfordrer alle i byen Ferguson til at accepterere juryens afgørelse og undgå vold. (Foto: Joshua Roberts © Scanpix)

USA's præsident, Barack Obama, opfordrer folk i Ferguson til at demonstrere fredeligt, efter at en storjury har besluttet, at der ikke er grundlag for at rejse tiltale mod den betjent, der i august affyrede dræbende skud mod den 18-årige Michael Brown.

- Vi må acceptere, at beslutningen er storjuryens. Nogle amerikanere vil være enige, andre amerikanere vil være vrede over den. Men jeg slutter mig til Browns forældre og opfordrer til fredelige demonstrationer. At gøre andre ondt, gør intet godt, siger Obama i en tale fra Det Hvide Hus.

Vi må bevæge os fremad

- Vi må som nation bevæge os fremad. Det sker ikke ved at kaste flasker, smadre vinduer eller bruge det her som en undskyldning for vold. Til Ferguson: Der er måder at kanalisere sine følelser konstruktivt. Det forstår de fredelige demonstranter og Browns forældre, siger han.

En storjury mener ikke, at der skal rejses tiltale imod betjenten Darren Wilson, der skød og dræbte den sorte teenager Michael Brown i Ferguson. Det oplyste anklager Robert McCulloch natten til tirsdag dansk tid.

Episoden i sommer førte til flere ugers voldelige demonstrationer i Ferguson og satte gang i en national diskussion om racisme og politiets handlemåde.

Må fikse systemet

De pårørende til Brown har flere gange opfordret demonstranter til ikke at bruge vold.

- Selvom vi forstår, at mange andre deler vores smerte, beder vi jer bruge jeres frustrationer på en måde, der kan skabe positive forandringer. Vi er nødt til at arbejde sammen for at fikse det system, der tillod dette at ske, skriver familien efter storjuryens afgørelse.

- Vi beder respektfuldt om at demonstrere fredeligt. At besvare vold med vold er ikke den rigtige reaktion. Lad os ikke bare lave støj, lad os gøre en forskel, hedder det i meddelelsen.

Tv-billeder viser smadrede politibiler i Ferguson efter nyheden om, at betjenten undgår tiltale. Politiet svarer igen med tåregas, og der er meldinger om, at skud er blevet affyret.

/ritzau/

Facebook
Twitter