Obama presser Putin for at indgå aftale om våbenhvile i Ukraine

Barack Obama har ringet til Vladimir Putin for at drøfte volden i Østukraine og opfordre til en fredelig løsning.

USA's præsident, Barack Obama, har i telefonen opfordret sin russiske kollega, Vladimir Putin, til at indå en våbenhvile for Ukraine i dag.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har ringet til sin russiske kollega, Vladimir Putin, med en opfordring om at arbejde for en fredelig løsning på konflikten i det østlige Ukraine.

Under samtalen udtrykte Obama sin bekymring for Ruslands fortsatte støtte til separatisterne i Ukraine og advarede om, at det vil øge omkostningerne for Rusland, hvis de planlagte forhandlinger om våbenhvile i dag ryger i vasken.

- Hvis Rusland fortsætter sine aggressive handlinger i Ukraine, herunder ved at sende soldater, våben og penge til at støtte separatisterne, vil omkostningerne for Rusland stige, siger Det Hvide Hus.

Ledere mødes i Minsk

Præsident Obama understregede de stigende menneskelige omkostninger ved kampene og understregede vigtigheden af, at præsident Putin griber muligheden ved de igangværende drøftelser mellem Rusland, Frankrig, Tyskland og Ukraine for at nå frem til en fredelig løsning, lyder det fra Det Hvide Hus.

I dag mødes Putin med Ukraines præsident, Petro Porosjenko, Frankrigs præsident, François Hollande, og den tyske kansler, Angela Merkel, til forhandlinger om våbenhvile i den hviderussiske hovedstad, Minsk.

Aftale skæmmes af vold

Håbet om en aftale om våbenhvile blev dog skæmmet af den fortsatte vold i Ukraine i går. Her blev mindst 10 civile og soldater dræbt af raketter.

En tidligere våbenhvileaftale, der blev indgået i Minsk i september, er stort set blevet ignoreret af Rusland.

/ritzau/Reuters