Obama revser politikere: Folk føler sig ikke hørt

I sin sidste State of the Union-tale gør Obama boet op efter syv år i Det Hvide Hus. Overraskelserne udeblev.

Obama gjorde boet op efter sin tid som præsident. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

For sidste gang som præsident har Barack Obama natten til onsdag dansk tid gjort rede for nationens tilstand i State of the Union-talen til Kongressen i Washington.

Obama havde mange ting på hjerte i den timelange tale, og selv om han indledte med at sige, at han ikke ville dvæle ved fortiden, brugte han en del taletid på at fremhæve de fremskridt, der er sket i hans regeringstid.

Det kan du se i videoen herunder(ikke tekstet):

Bedre økonomi

Først og fremmest den forbedrede økonomi:

- USA har lige nu den stærkeste og mest langtidsholdbare økonomi i verden.

- Alle, der påstår, at USA's økonomi er i tilbagegang, taler usandt, siger han.

Også på den udenrigspolitiske front nævner Obama en række områder, han gerne vil sikre, at vi ikke glemmer ham for.

- Iran har rullet sit atomprogram tilbage og sejlet sit lager af uran væk, og verden har undgået en ny krig, siger han.

Derudover nævner han det forbedrede forhold til Cuba samt amerikanske lægers indsats mod ebola i Vestafrika som nogle af de områder, amerikanerne kan være stolte af.

Et af Obamas mest målbare løfter som præsident har været, at fængslet på Guantánamo-basen i Cuba skal lukkes.

Det er som bekendt ikke lykkedes, og måske derfor nævnte Obama det kun med en enkelt sætning.

- Jeg vil fortsat arbejde for at lukke fængslet på Guantánamo-basen. Det er dyrt, det er unødvendigt, og det er en rekrutteringsplatform for vores fjender, siger han.

Kræftkur

Derudover løfter Obama i talen sløret for målet om, at USA skal være det land i verden, der finder en kur mod kræft, nøjagtig som USA var det første land til at sætte en mand på Månen.

Det kan du se i videoen herunder:

Men den største og mest fremadskuende del af talen kom til sidst, hvor Barack Obama revser det politiske system og klima for at være elitært og dysfunktionelt.

- Demokratiet bryder sammen, når den gennemsnitlige person føler, at hans stemme ikke bliver hørt, og at systemet er til fordel for de rige og magtfuldes interesser.

- Alt for mange amerikanerne føler sådan lige nu. Det er en af de få ting, jeg fortryder i min tid som præsident, at bitterheden og mistænksomheden mellem partierne er blevet værre i stedet for bedre, siger han.

Det fik stort set alle tilhørere i Kongressen til at rejse sig og klappe, inklusive Paul Ryan, den nyudpegede formand for Repræsentanternes Hus.

/ritzau/