Obama skuffer Brasiliens præsident

Obama har takket nej til at besøge Brasilien. Afvisningen kommer bag på den brasilianske præsident.

Brasiliens præsident, Louiz Inacio Luis da Silva, har fået en kold skulder af USA. (Foto: REUTERS/Roberto Jayme © Scanpix)

Brasiliens præsident, Luiz Inácio "Lula" da Silva, er skuffet. Den amerikanske præsident, Barack Obama, har nemlig afvist en invitation til at besøge sin kollega lige op til det brasilianske præsidentvalg til oktober. Det er ikke helt tilfældigt, skriver flere aviser.

Kold skulder

I følge den brasilianske avis Folha de São Paulo, kan Obamas kolde skulder skyldes, at den brasilianske præsident, der ofte kaldes Lula, har blandet sig lidt for meget i udenrigspolitiske spørgsmål vedrørende Iran.

For et par uger siden indgik Brasilien og Tyrkiet en aftale med Iran om landets atomprogram, og tidligere på året inviterede Lula den iranske leder, Mahmoud Ahmedinejad på officielt statsbesøg, hvilket heller ikke, blev vel modtaget af amerikanerne.

Forkert signal

En anden forklaring på Obamas afvisning kan i følge den spanske avis El País være, at Obama simpelthen har fundet det upassende at besøge Brasilien på tærsklen til landets vigtig præsidentvalget til oktober.

Lula kan ikke længere genvælges, og Obama frygter måske, at et amerikansk statsbesøg vil sende et signal om, at USA støtter arbejderpartiet PT's præsidentkandidat, Dilma Rousseff.

Obamas afvisning kommer i følge El País helt bag på Lula.

FacebookTwitter