Obama takker journalisterne: I sikrer demokratiet

På sit sidste pressemøde som amerikansk præsident hyldede Barack Obama pressefriheden.

På sit sidste pressemøde som amerikansk præsident, sagde Brack Obama farvel til pressekorpset, der dækker Det Hvide Hus, og benyttede lejligheden til at rose journalisternes rolle i demokratiet.

For selv om Barack Obama i løbet af sin tid på posten er blevet stillet et hav af kritiske spørgsmål, roser han pressekorpset.

- Den frie presse er essentiel for vores demokrati og for at få vores land til at fungere, lød det fra Barack Obama til sit sidste pressemøde.

Den afgående præsident bifaldte især, at pressen er kritiske overfor mennesker med stor magt og sørger for, at de bliver stillet til ansvar overfor folket, der har været med til at gøre dem magtfulde. Og ifølge Barack Obama har journalisterne i løbet af hans otte år som præsident levet op til deres ansvar.

- I har fået os til at tænke over, hvordan vi udfører vores arbejde og om, hvorvidt vi har været i stand til at levere det adspurgte, sagde han.

Obama: Vær vedholdende

Barack Obama forventer, at den amerikanske presse vil fortsætte deres hårde arbejde, når den næste præsident Donald Trump overtager Det Hvide Hus, sagde han.

- Mit håb er, at I vil være lige så vedholdende med den næste regering, som I har været ved os, siger Barack Obama, der tilføjede at han nu ser frem til at nyde pressens arbejde som "forbruger".

Afskedsbemærkningerne kommer i en tid, hvor forholdet mellem pressen og den kommende præsident Trump i stigende grad er anstrengt. I går sendte repræsentanter for det amerikanske pressekorps et åbent brev til Trump, hvori de beskriver pressens arbejdsforhold som "anstrengte".

Da Donald Trump for nyligt holdt sit første pressemøde efter valgsejren, nægtede han således at tage imod spørgsmål fra CNN. Og under valgkampen satte hans stab restriktioner op over for flere medier. The Washington Post, Politico, Buzzfeed og The Daily Beast var nogle af de medier, der fik forbud mod at dække Donald Trumps valgarrangementer. Forbudene blev dog senere ophævet.

Se et klip fra Præsident Obamas tal i videoen over artiklen