Obama til briterne: EU gør Storbritannien endnu større

Den amerikanske præsident blander sig i briternes EU-afstemning under sit besøg i London.

Den amerikanske præsident Barack Obama er netop ankommet til Storbritannien, hvor han blandt andet skal møde premierminister David Cameron og dronning Elizabeth. (Foto: © HANNAH MCKAY, Scanpix)

USA's præsident, Barack Obama, skriver i et indlæg på avisen Daily Telegraphs hjemmeside, at briterne gør klogest i at stemme ja til at blive i EU.

Indlægget er blevet offentliggjort kort efter præsidentens ankomst til Storbritannien torsdag aften.

- Lad mig som jeres ven fortælle jer, at EU gør Storbritannien endnu større, skriver Barack Obama.

Obamas støtte til ja-siden møder straks stor modstand fra flere af de britiske politikere, der støtter et britisk farvel til EU.

- At USA tror, at de skal fortælle Storbritannien, at vi skal overdrage så meget af vores demokratiske beslutningskraft til andre, er vaskeægte hykleri, skriver en af nej-sidens stærkeste stemmer, London-borgmester Boris Johnson, i avisen The Sun.

Den amerikanske præsident er på officielt besøg i Storbritannien for at møde blandt andre premierminister David Cameron og dronning Elizabeth, der netop er fyldt 90 år.

- De nationer, der gør deres indflydelse mest gældende, er de nationer, der tager kollektivt ansvar. Det er det, der bliver krævet af store nationer i dag, skriver Barack Obama, der ikke lægger skjul på, hvad han synes om briternes afstemning.

- Samarbejde om at dele efterretninger, bekæmpe terrorisme og skabe job og vækst vil være langt mere effektivt, hvis der bliver endnu mere samarbejde på tværs af Europa.

/ritzau/