Obama: Verden skal stå sammen

USAs præsident Barack Obama holder sin først tale FN's Generalforsamling siden, han blev indsat som præsident.

- Tiden er kommet, hvor verden må bevæge sig i en ny retning, sagde Obama fra talerstolen. (Foto: EMMANUEL DUNAND © Scanpix)

I sin første tale til FNs Generalforsamling opfordrer USAs præsident, Barack Obama, verdens ledere til at bevæge sig i en ny retning.

- Det er min faste overbevisning, at nationernes og befolkningernes interesser i 2009 er mere fælles end på noget andet tidspunkt i historien. De religiøse overbevisninger, vi har i vore hjerter, kan binde nye bånd mellem folk, men de kan også rive os fra hinanden, sagde Obama efter at have fået en varm velkomst af verdens ledere, da han stillede sig op på podiet i FN-bygningen.

- Vi kan ikke tillade os at svælge i vores forskelle og så undlade at gøre det arbejde, vi er nødt til at gøre sammen. Tiden er kommet, hvor verden må bevæge sig i en anden retning. Vi må kaste os ud i en ny æra, hvor vi engagerer os på grundlag af fælles interesse og gensidig respekt. Og vores arbejde skal starte nu, sagde Obama.

Fælles fokus forud for København

Obama talte til FN's Generalforsamling for første gang siden han i januar blev indsat som USAs præsident. Blandt tilhørerne vil være Libyens præsident, Moamer Gaddafi, og hans iranske kollega, Mahmoud Ahmadinejad.

Præsidenten sagde videre, at verdens lande sammen må arbejde for at skabe en verden uden atom-våben, en verden der tager et fælles ansvar for at skabe fred mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre samt en verden, hvor alle gør deres for at løse klimaproblemerne:

- Når vi tager til København, så lad os fokusere på, hvad der kan hjælpe os alle hver især, sagde Obama med henvisning til det kommende klimatopmøde i København i december.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk