Obama vil hæve USAs mindsteløn

USA's præsident siger i sin State of the Union-tale, at han vil mindske uligheden mellem rig og fattig.

USA's præsident siger i sin State of the Union-tale, at han vil mindske uligheden mellem rig og fattig. (Foto: Mark Wilson © Scanpix)

Barack Obama har i sin årlige State of the Union-tale i nat dansk lovet at fremsætte "konkrete, praktiske forslag" til at udligne uligheden i USA.

Den amerikanske præsident opfordrer Kongressen til at godkende, at mindstelønnen for alle amerikanere stiger til 10,10 dollar (cirka 55,20 kroner) for en times arbejde. Mindstelønnen er i øjeblikket 7,25 dollar.

Desuden hæver han - til stor jubel blandt publikum - mindstelønnen for arbejdere, der er ansatte i staten med omkring 40 procent til 10,10 dollar i timen. Denne lønstigning kræver ikke Kongressens godkendelse og vil træde kraft i begyndelsen af 2015, lyder det.

Lønnen har ikke rykket sig

- Efter fire års økonomisk vækst har virksomhedernes indtjening og aktiekurserne sjældent været højere, og dem i toppen har aldrig klaret sig så godt, lyder det fra Barack Obama fra talerstolen i Kongressen.

- Men de gennemsnitlige lønninger har næsten ikke rykket sig. Uligheden er blevet større. Muligheden for at bevæge sig opad er gået i stå.

- Den hårde kendsgerning er, at selv midt i fremgangen arbejder alt for mange amerikanere mere end nogensinde før for at kunne klare sig. Og alt for mange arbejder stadig slet ikke, tilføjer præsidenten.

Obama gør det klart, at han er villig til omgå amerikanske lovgivere og selv gennemføre tiltag mod den økonomiske ulighed, såfremt de ikke kræver Kongressens godkendelse.

- Amerika står ikke stille, og det gør jeg heller ikke. Så uanset hvor og hvornår jeg kan tage skridt i retning af at udvide mulighederne for flere amerikanske familier uden lovgivning, så har jeg tænkt mig at gøre det, siger præsidenten.

Obamas tale til nationen fokuserer især på jobskabelsen i USA, og han vil også styrke jobtræningen over hele landet.

State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for medlemmerne af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus.

Talen er blevet en tradition for USA's præsident, selv om det ikke står skrevet, at den skal holdes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk