Obama vil nominere højesteretsdommer trods hård modstand

Republikanerne mener ikke, Barack Obama bør nominere en ny højesteretsdommer. Men det gør Obama alligevel.

- Antonin Scalia var en sublim juridisk tænker. Han fik indflydelse på en generation af amerikanere. Han vil blive husket som en af de største juridiske figurer i vores tid, siger Barack Obama. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Barack Obama, insisterer på, at han vil nominere en ny højesteretsdommer til at efterfølge den konservative Antonin Scalia, der lørdag afgik ved døden. Det oplyser tv-stationen CNN natten til søndag.

Men Obama står over for en hård kamp med Senatet, der skal stemme for den person, som præsidenten nominerer.

Efter Scalias død består USA's Højesteret lige nu af fire liberale og fire konservative dommere.

Huer ikke republikanerne

Obama kan dermed ændre på magtbalancen i den magtfulde højesteret, hvis han når at få indsat en liberal dommer til at efterfølge den konservative Scalia.

Og det huer ikke republikanerne. Det konservative parti har flertallet i Senatet, og flertalsleder Mitch McConnell ønsker ikke, at Barack Obama får lov til at nominere en ny dommer til at efterfølge Scalia.

- Det amerikanske folk bør have en stemme i udnævnelsen af deres næste højesteretsdommer.

- Derfor bør pladsen ikke fyldes ud, før vi har en ny præsident, siger Mitch McConnell ifølge nyhedsbureauet AFP med hentydning til præsidentvalget i november.

Også flere republikanske præsidentkandidater taler for, at Obama ikke skal have lov til at udnævne den næste højesteretsdommer.

- Vi skylder nationen, at Senatet sikrer, at det bliver den næste præsident, der udnævner hans (Scalias red.) efterfølger, skriver præsidentkandidat Ted Cruz på Twitter.

Også præsidentkandidaterne Donald Trump og Marco Rubio har ifølge New York Times opfordret til, at den næste præsident skal udnævne Scalias efterfølger.

Demokraternes leder i Senatet, Harry Reid, siger til gengæld ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Barack Obama bør nominere en ny dommer "med det samme".

Den konservative højesteretsdommer Antonin Scalia blev udnævnt i september 1986 af den daværende republikanske præsident, Ronald Reagan.

Den 79-årige Scalia blev lørdag morgen amerikansk tid fundet død på et hotel i Texas.

/ritzau/

FAKTA: Her er de otte medlemmer af USA's Højesteret

Der er ni dommere i USA's øverste domstol. De er alle politisk udnævnt og beklæder posten på livstid. Højesteret spiller en vigtig rolle i stridigheder mellem de føderale myndigheder og delstaterne.

Den 79-årige Antonin Scalia døde lørdag morgen. Den stærkt konservative dommer blev udnævnt i 1986, og hans bortgang kan ændre magtbalancen, fordi de resterende otte dommere fordeler sig ligeligt mellem Demokraterne og Republikanerne.

Højesteretspræsident er republikaneren John Roberts fra Maryland. Han blev udnævnt af præsident George W. Bush i 2005

Her er de syv resterende. I parentes politisk tilhørsforhold.

  • Anthony Kennedy (R), Californien: Udnævnt af præsident Ronald Reagan i 1988
  • Clarence Thomas (R), Georgia: Udnævnt af præsident George H.W. Bush i 1991
  • Ruth Bader Ginsburg (D), New York: Udnævnt af præsident Bill Clinton i 1993
  • Stephen Breyer (D), Massachusetts: Udnævnt af Clinton i 1994
  • Samuel Alito (R), New Jersey: Udnævnt af George W. Bush i 2006
  • Sonia Sotomayor (D), New York: Udnævnt af præsident Barack Obama i 2009
  • Elena Kagan (D), Massachusetts: Udnævnt af Obama i 2010.