Obama vil skrotte atomvåben

Flere end 30.000 mennesker var mødt op foran slottet i Prag for at lytte til præsident Barack Obamas tale om en atomvåbenfri verden.

Barack Obama inden hans tale ved slottet i Prag. (Foto: Mandel Ngan © Scanpix/AFP)

USA's præsident Barack Obama sagde i dag i en tale i Tjekkiets hovedstad Prag, at USA vil gennemføre konkrete skridt for afvikle de tusindvis af atomvåben, som siden Den Kolde Krig har været en trussel mod kloden.

- USA vil tage konkrete skridt i retning af en verden uden atomvåben, sagde han.

Effektivt atomarsenal

Han sagde, at USA vil begynde at reducere antallet af atomvåben, men samtidig opretholde et sikkert og effektivt arsenal til at afskrække enhver modstander.

Obama understregede i sin tale til omkring 30.000 mennesker foran Prags slot, at dagens opsendelse i Nordkorea af en raket, der kan medbringe atomsprænghoveder, var et brud på reglerne, og at det internationale samfund må stå sammen for at få landet på rette kurs.

Dialog med Iran

Præsidenten sagde, at han troede på dialog med Iran. Så snart truslen fra landet er elimineret, vil behovet for et missilskjold heller ikke være til stede, vurderede han.

Barack Obama sagde også, at efter fem årtiers snak om forbud mod atomprøvesprængninger er USA klar til at ratificere et forbud.

Væk med fossile brændstoffer

Endelig sagde USA's præsident, at det er nødvendigt for verden at gøre sig uafhængig af fossile brændstoffer for at redde kloden.

Sol og vind skal udnyttes, og USA er parat til at gå i front, lovede han.

Facebook
Twitter