Odinga anker kenyansk valgresultat

Den tidligere kenyanske premierminister, Raila Odinga, vil ikke anerkende landets valgresultat og anker.

Kenyatta fik 800.000 flere stemmer end Odinga. (© Scanpix)

Kenyas afgående premierminister, Raila Odinga, har lørdag officielt anket resultatet af landets præsidentvalg til Højesteret.

Således anfægter Raila Odina sidste uges valgresultat, hvor Uhuru Kenyatta, der er efterlyst ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) for forbrydelser mod menneskeheden, blev valgt som Kenyas fjerde præsident allerede i første valgrunde.

Den afgående premierminister, som er Kenyattas ærkerival, gjorde øjeblikkeligt efter valget indsigelse mod resultatet, men nu har han så valgt at indgive en officiel anke.

- Jeg tøver overhovedet ikke med lovligt at anfægte valgresultatet, siger Odinga.

- Det ville være forræderi af den nye forfatning, og derfor af alt det, som kenyanerne har kært, at gøre andet, fortsætter han.

Vil rette sig efter Højesteret

Kenyatta, som knebent undgik anden valgrunde, idet han fik 50,07 procent af stemmerne, slog Odinga med mere end 800.000 stemmer.

Odinga fik 43,31 procent af stemmerne i sit tredje forsøg på at komme til at besidde Kenyas øverste post.

Raila Odinga lover at rette sig efter Højesterets kommende beslutning i ankesagen og opfordrer Kenyatta til at gøre det samme.

- Jeg har gentagne gange vist mit engagement til at respektere og overholde Højesterets afgørelse. Jeg vil opfordre min bror Uhuru til at gøre det samme, siger han.

Lørdag var der stor uro i Nairobi, hvor kenyansk politi måtte anvende tåregas til at bekæmpe og sprede en stor gruppe tilhængere til Raila Odinga, der var samlet foran Højesteret i hovedstaden.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk