Øboere taber sag om ordet lesbisk

Tre indbyggere på den græske ø Lesbos har tabt en sag om, hvem der har ret til at benytte betegnelsen lesbisk. De tre ønskede at afskære homoseksuelle kvinder fra at kalde sig lesbiske.

Ø-boerne er gået til kamp mod homoseksuelle kvinders brug af ordet lesbisk under sloganet: Hvis du ikke er fra Lesbos, er du ikke lesbisk. (Foto: © Louisa Gouliamaki, Scanpix)

Hvis man kommer fra øen Lesbos i Grækenland er man lesbisk, men betegnelsen bruges som bekendt også om og af homoseksuelle kvinder.

Denne sidste anvendelse har tre borgere fra Lesbos forsøgt at få stoppet. De har ført en sag mod den græske organisation af bøsser og lesbiske.

En sag de har tabt. En dommer i Athen har afgjort, at øboerne ikke har nogen grund til at føle sig forulempede af forbindelsen mellem deres ø og homoseksualitet.

Manden som har stået i spidsen for sagsanlægget, forlæggeren Dimitris Lambrou, mener ellers, at indbyggerne på Lesbos' menneskerettigheder krænkes af dobbelttydigheden i betegnelsen lesbisk.

Kan apelleres

Ordet lesbisk er opstået i seksuel betydning, fordi Lesbos omkring år 600 før Kristus var hjemsted for den kvindelige digter Sappho, der skrev om sin kærlighed til andre kvinder.

Advokaten for den græske organisation af bøsser og lesbiske kalder den græske dommers afgørelse en god afgørelse for lesbiske overalt.

De tre fra Lesbos skal betale sagens omkostninger, men har mulighed for at apellere afgørelsen.