Øjenvidne på brændende færge: Vi oplevede Titanic uden at synke

Der var panik og kaos på brændende græsk færge, fortæller øjenvidner. Otte omkom.

Adskillige af passagererne blev stærkt nedkølet af at stå ude på dækket i timevis, mens de ventede på at blive reddet. Her ankommer en kvinde til den italienske havneby Bari. (Foto: : FILIPPO MONTEFORTE © Scanpix)

Otte mistede livet, da en brand raserede den græske færge Norman Atlantic.

Og det var en meget dramatisk oplevelse for de mange passagerer, der måtte tilbringe et døgn på den brændende græske færge i Adriaterhavet.

- Vi oplevede Titanic. Det eneste, der manglede, var, at vi ikke sank, siger den tyrkiske passager Saadet Bayhan ifølge AP til Tyrkiets NTV.

Tidligere forlød det, at 478 passagerer var ombord, men de italienske myndigheder siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der hersker usikkerhed om det præcise antal.

Redningsfolk fra Grækenland, Italien og Albanien brugte 24 timer på at hive de skrækslagne passagerer op i redningshelikopterne eller få dem ned i en af flere redningsfartøjer, så de kunne komme væk fra den sorte og ubehagelige røg overalt på færgen.

Trampede på hinanden

Branden kom under kontrol natten til mandag, men på grund af den kraftige røgudvikling måtte passagererne opholde sig uden for på øverste dæk, hvor de til gengæld frøs så meget, at nogle af dem er blevet behandlet for hypotermi.

En tilstand, hvor kroppens kernetemperatur falder til under 35 grader.

Et andet øjenvidne fortæller til nyhedsbureuet AP, hvordan passagerne måtte stå ude i regnen, fordi gulvene var ved at smelte af flammerne indenfor.

- Vores fødder brændte, og vi var gennemblødte, siger Christos Perlis, der er en 32-årig lastbilchauffør fra Grækenland.

Da de første meldinger om brand på skibet kom, lød der ifølge ham ikke nogen brandalarmer. Det var derimod passagerer, der konstaterede røg i kahytterne, hvorefter de fik alarmeret andre rejsende.

Folk begyndte derefter at gå i panik og bevægede sig op på dækket, hvor det hele var et stort kaos. Folk var desperate efter at få en plads i en af redningshelikopterne, fortæller Christos Perlis.

- Alle trampede på hinanden for at få en plads i helikopteren.

Passagererne fik besked på, at kvinder og børn skulle først, men flere mænd begyndte at uddele knytnæver for at komme frem i køen.

- De havde hverken kvinderne eller børnene i tankerne, siger Christos Perlis.

Her er det forkomne passagerer fra Norman Atlantic, der venter i lufthavnen på den græske ø Korfu, inden de bliver bragt videre til et nærliggende hospital. (Foto: STAMATIS KATAPODIS © Scanpix)

Flammer ud af koøjerne

De første udmattede og stærkt afkølede passagerer er ankommet til flere italienske byer, hvor de modtager den fornødne lægehjælp. Andre er fragtet til Korfu og indlagt på et nærliggende hospital.

Færgen var på vej fra Patras i Grækenland til Ancona i Italien, da der opstod brand på bildækket, som siden spredte sig til resten af skibet.

Flere af passagererne beskrev allerede under færgebranden, hvor forfærdeligt det var at opholde sig på skibet. De var ved at blive kvalt i røgen.

- Jeg kan ikke trække vejret. Vi kommer alle sammen til at brænde som rotter. Gud, hjælp os, fortalte en af skibets kokke sin kone over telefonen.

Private optagelser med mobiltelefoner viser ifølge BBC, hvordan branden fik koøjer til at briste, så flammerne stod ud. Og på optagelser offentliggjort fra den italienske kystvagt har man dagen igennem kunnet se, hvordan den sort røgsky bevægede sig flere meter op i luften.

For redningshelikopterne betød det, at deres kabiner blev fyldt med røg, hvilket gjorde det endnu sværere for piloterne at flyve folk i sikkerhed.

Her er det forkomne passagerer fra Norman Atlantic, der venter i lufthavnen på den græske ø Korfu, inden de bliver bragt videre til et nærliggende hospital. (Foto: HO © Scanpix)

Dertil kom, at redningsaktionen blev så langvarig på grund af de dårlige vejrforhold, der har været over området. Vinden ruskede hele natten i skibet, og de høje bølger gjorde det svært for nærliggende skibe at komme helt hen til Norman Atlantic.

Det er uvist, hvad der var årsag til branden. Men anklagemyndigheden i havnebyen Bari i Italien har indledt en undersøgelse, der skal afklare, om der ligger noget kriminelt bag.

VIDEO Se hvordan det så ud, da færgen brændte. Klik på play.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54a0ffb66187a2053cfc512b

Opdateret med flere dræbte og oplysninger om, at myndighederne er i tvivl om antallet af passagerer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk