Øjenvidne til græske skovbrande: Hele byer er brændt ned

Vidner fortæller, at de så flere forkullede lig ligge i gaderne i den græske kystby Mati.

Omfattende skovbrande hærger lige nu i Grækenland, og de mange flammer har også fået fat i flere byer, som er efterladt i ruiner.

Ifølge borgmesteren i Rafina, Evangelos Bournous, har mindst 60 personer mistet livet.

Især kystbyen Mati, der er et populært sted for turister og grækere, som holder ferie. er hårdt ramt. En kvinde fortæller til græsk tv, at byen stort set er brændt ned.

- Byen eksisterer ikke længere som et sted, hvor du kan bo. Jeg så forkullede lig og udbrændte biler. Jeg er heldig at være i live, fortalte hun til Skai TV, ifølge blandt andre The Guardian.

Det er også i Mati, at mange af de mange ofre er fundet, og borgmesteren for området er dybt påvirket.

- Jeg har personligt set mindst 100 hjem i flammer. Jeg så det med mine egen øjne. Det er en katastrofe, siger borgmester Evangelos Bournous.

Turistområdet er da også det sted, hvor flammerne hærger mest, oplyser de græske myndigheder.

- Det er her, at flest er døde og sårede. Folk, som ikke nåede at flygte, blev fanget i deres hjem eller i deres biler, siger regeringstalsmand Dimitris Tzanakopoulos.

Byen er lige nu erklæret i undtagelsestilstand sammen med et stort område omkring Athen.

Billeder fra byen Mati, hvor mange biler er udbrændt. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS © Scanpix)

Mindst 60 er omkommet

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har det græske Røde Kors fundet 26 omkomne personer tirsdag morgen i Rafina, nær Mati.

- De har forsøgt at finde en flugtrute, men desværre nåede disse personer og deres børn ikke væk i tide, sagde Nikos Economopoulos, præsident for det græske Røde Kors, ifølge Reuters.

156 voksne og 16 børn er indlagt på hospitaler i området, heraf er 11 voksne i kritisk tilstand. Ifølge borgmesteren i Rafina-Pikermi, Evangelos Bournous, har mindst 60 personer mistet livet.

De store skovbrande har også fået Grækenlands regering til at bede EU om hjælp til at bekæmpe skovbrandene.

Ifølge nyhedsbureauet AP har den spanske regering indtil videre meddelt, at de sender to fly afsted, som kan hjælpe med slukningsarbejdet.

Det er ikke første gang, at Grækenland er ramt af omsiggribende skovbrande. I 2007 omkom 60 mennesker under en serie af brande.

Danskere evakueret

39 danskere er indtil videre evakueret fra det brandramte område. De er alle rejst med Bravo Tours, som evakuerede gæsterne med bus og båd.

Den danske Udenrigsministerium skriver, at hvis du er tæt på branden, bør du udvise forsigtighed og følge lokale myndigheders råd og vejledning.

- Vi har ikke oplysninger om danske omkomne eller alvorligt tilskadekomne, men flere danskere har modtaget lægebehandling, skriver den danske ambassadør i Athen Michael Braad.

Hvis du er i området eller er på vej til Athen som turist, opfordrer myndighederne til, at du kontakter dit rejsebureau og registrerer dig på danskerlisten via app'en Rejseklar.

Hvis du befinder dig i området, og har lyst til at tale med os, kan du kontakte os på nsan@dr.dk.