Øjenvidne til støtteoptog i Moskva: Noget ud over det sædvanlige er på spil

Et støtteoptog for den russiske invasion fandt i dag sted i Moskva, hvor flere tusinde deltog.

Tusindvis af demonstranter marcherede til støtte for præsident Putin i det centrale Moskva. (Foto: © Sergei Chirikov, Scanpix)

Søndag gik flere tusinde på gaden i Moskva for at støtte op om den russiske militære indsats i Ukraine.

- Jeg har aldrig set så kompakt en gruppe mennesker, der på en entydig måde signalerede støtte til Rusland som land, det militære heltemod og så den russiske flåde, siger Jon Kyst, som er direktør for Akademisk Rejsebureau og ph.d. i russisk til DR Nyheder.

Han befinder sig lige nu i Moskva med en studiegruppe, og var vidne til, at flere tusinde gik gennem Moskvas gader med flag og paroler.

Tre forskellige flag dominerede

Især flagene er værd at bide mærke i. Her var det især tre forskellige flag, der var repræsenteret i folkemængden.

Det første var det russiske flag, det andet var et orange og sort flag og det sidste var et hvidt flag med en blå stribe forneden og et hammer og segl.

Det sort-orange flag symboliserer støtte til det russiske militær, men Jon Kyst bed især mærke i det hvide flag med den blå stribe.

  • Tusindvis af demonstranter marcherer til støtte for præsident Putin i det centrale Moskva. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
  • En kvinde holder et banner med et portræt af Ruslands præsident Vladimir Putin under demonstration i Moskva. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
  • Aktivister iført gamle sovjetiske uniformer deltager i en demonstration til støtte for den russiske præsident. (Foto: © Sergei Chirikov, Scanpix)
  • Russisk politi tilbageholder en kvindelig anti-krigs demonstrant i Moskva. (Foto: © Sergei Chirikov, Scanpix)
  • Tusindvis af demonstranter marcherer til støtte for præsident Putin i det centrale Moskva. (Foto: © Sergei Chirikov, Scanpix)
  • Demonstranter viser deres støtte til Putin. (Foto: © Sergei Karpukhin, Scanpix)
  • Aktivister deltager i en demonstration i Moskva til støtte for præsident Putin. (Foto: © Sergei Chirikov, Scanpix)
  • Russisk politi tilbageholder en deltager i en anti-krigsdemonstration mod præsident Putin. (Foto: © Sergei Chirikov, Scanpix)
  • En ældre aktivist deltager i en demonstration til støtte for præsident Putins beslutning om at sende russiske tropper ind på Krim-halvøen. (Foto: © Sergei Chirikov, Scanpix)
1 / 9

Støtte til flåden

- Det symboliserer den røde hærs flåde. Det er en reference til flådehavnen Sevastopol på Krim og til, at denne demonstration med tusindvis af mennesker handlede om, at Sevastopol er en russisk flådeby, og skal blive ved med at være det, siger han.

"Min chef tvang mig til at komme. Tror du, at nogen har lyst til at være her?", sagde kvinden ifølge Mills.

Virkede velorganiseret

Jon Kyst var ikke i dialog med folk i mængden, men han fik det klare indtryk, at det var en gennemarrangeret procession:

- Om det så er fordi, at bossen har sagt det eller nogen har arrangeret det ved jeg ikke. Men bundlinjen er, at det var velorganiseret og udtryk for et meget stærkt statement, der skal gives. Man fik følelsen af, at der nu er et eller andet på spil, som er ud over det sædvanlige.

Tidligere søndag var der også demonstrationer imod Ruslands militæraktioner i Moskva.