Øjenvidner i Zimbabwe: Pansrede mandskabsvogne på vej til hovedstaden

Militærkøretøjerne er iagttaget, mens spændingerne mellem hæren og regeringen stiger.

Zimbabwes præsident Robert Mugabe har ledet landet i 37 år. Her er han med sin hustru Grace Mugabe ved et vælgermøde i hovedstaden Harare i sidste uge. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

Fire pansrede mandskabsvogne er set med kurs mod Zimbabwes hovedstad Harare her til eftermiddag. Det siger øjenvidner til nyhedsbureauet Reuters.

Et vidne så også to andre pansrede mandskabsvogne parkeret på hovedvejen til Harare, omkring 20 kilometer fra byen. Én af køretøjerne var brudt sammen, melder Reuters og britiske BBC.

Rygter om militærkup

Det sker, mens spændingerne mellem den sydøstafrikanske nations militær og landets regeringsparti ZANU-PF med præsident Robert Mugabe i spidsen intensiveres. I går langede Zimbabwes hærchef ud efter præsidenten med beskyldninger om, at han gør landet ustabilt.

- Det er endnu for tidligt at fastslå, hvad der rent faktisk foregår, men lige nu er der utrolig mange rygter om militærkup. Hvis hærchefen rent faktisk vil forsøge at tage magten, så er det store spørgsmål naturligvis, hvor stor opbakning han har. Har han dele af militæret bag sig – hele forsvaret? Hvor er politiet? Hvem har de tænkt sig at holde med? Vi ved det ikke, men det er en meget en meget spændt situation, siger DR’s Afrika korrespondent Søren Bendixen.

Trussel mod præsidenten

Hærchefens udmelding var et svar på Mugabes fyring af Zimbabwes vicepræsident Emmerson Mnangagwa i sidste uge.

- Militæret vil ikke tøve med at træde til. Udrensningen må standse med det samme, sagde hærchefen i går.

Det skaber en ekstraordinær situation, mener DR’s korrespondent.

- Det er meget usædvanligt, at en hærchef nærmest direkte truer en siddende præsident, og endnu mere, fordi der er tale om Robert Mugabe, der har været præsident i 37 år og holdt Zimbabwe i et jerngreb i mange år. Det viser, at vi er vidne til en helt utrolig magtkamp mellem to fløje i Zimbabwes regeringsparti, ZanuPF, vurderer Søren Bendixen.

Førstedame vil måske være præsident

Mnangagwa nød opbakning i netop landets forsvar og blev indtil hans afgang anset for at være en mulig efterfølger til præsidenten.

Vicepræsidentens fyring baner vejen for at Mugabes hustru Grace kan blive Zimbabwes vicepræsident og på sigt efterfølge sin mand.

93-årige Robert Mugabe og hans parti ZANU-PF har styret Zimbabwe siden landets uafhængighed fra briterne i 1980.