Øjne i Syrien: Der hersker forsigtig optimisme

Trods bilbomber nærer syrerne håb om, at våbenhvilen kan blive til fred, siger en nødhjælpsarbejder.

De første dage med våbenhvile i Syrien er forløbet nogenlunde roligt, dog med tilfældige skyderier i gaderne i Damaskus, fortæller en nødhjælpsarbejder fra det Internationale Røde kors (Foto: © Bassam Khabieh, Scanpix)

- Folk er forsigtigt optimistiske og venter spændt på, hvad der nu vil ske.

Sådan lyder meldingerne fra en Røde Kors-nødhjælpsarbejder i Syrien, efter at en aftale om våbenhvile fredag klokken 23.00 dansk tid fik de stridende parter til at lægge våbnene og sætte bombeangrebene på hold.

- Folk håber og beder til, at denne våbenhvile åbner døren til en slutning på denne her konflikt, siger den Alfredo Melgarejo, der er udstationeret i den syriske hovedstad Damaskus for Internationalt Røde kors.

Aftalen, som er indgået mellem USA, Rusland, de syriske regeringstropper og omkring 100 syriske oprørsgrupper, synes dog fortsat skrøbelig. Særligt eftersom aftalen ikke omfatter grupper som Islamisk Stat og den al-Qaeda-forbundne gruppe Jabhat al-Nusra.

Og i Damaskus har Alfredo Melgarejo da også været vidende til noget skyderi, ligesom syriske regeringssoldater lørdag blev dræbt af en bilbombe i den syriske provins Hama.

- Her i Damaskus har der været noget tilfældigt skyderi - men vi ved ikke fra hvilken side, siger Alfredo Melgarejo.

Han og hans kolleger er lige nu allermest optaget af at komme frem med hjælp til de områder, som de ikke før har haft adgang til

- Forsyning med mad og andre basale råvarer er i mange områder stadig meget vanskeligt, og for mange fordrevne familier er det meget svært at få adgang til tilstrækkeligt med mad på daglig basis, siger Alfredo Melgarejo.

Han fortæller, at den nordlige del af Aleppo nu er mere tilgængelig.

- Ligesom flere områder i landdistrikterne nu også forsynes mere regelmæssigt med humanitære konvojer og medicinsk hjælp, siger han.