Økonomer kritiserer græsk låneaftale: En lose-lose situation

Flere markante økonomer langer hårdt ud efter den aftale, som eurolandene mandag indgik med Grækenland.

Den græske premierminister Alexis Tsipras skal senest onsdag have godkendt den gældsaftale, som ifølge økonomiprofessor Jesper Jesper gør både Grækenland, Europa og kreditorerne til tabere, i det græske parlament. (Foto: EPA/Laurent Dubrule) (Foto: Laurent Dubrule © Scanpix)

Aftalen mellem Grækenland og eurolandene er en ren lose-lose situation.

Det vurderer professor i økonomi på Roskilde Universitetscenter, Jesper Jespersen.

- Der er tabere hele vejen rundt, men den største taber er Grækenland, fordi de med den her aftale – i det omfang den bliver gennemført – vil opleve, at deres bruttonationalprodukt vil falde yderligere med cirka fem procent og dermed sende arbejdsløsheden yderligere i vejret, forklarer han.

Gavner ikke kreditorer

Foruden Grækenland mener Jesper Jespersen også, at Europa som helhed taber på aftalen, fordi det vil splitte kontinentet i et nord og syd.

Derudover vil aftalen – paradoksalt nok – også ramme kreditorerne, vurderer han.

- Den sikkerhed, der ligger bag internationale lån, er jo bruttonationalproduktet og væksten i økonomien. Når den bliver reduceret, er sikkerheden bag lånene også reduceret, så selv kreditorerne er tabere, siger han.

Svarer til 25 års danske privatiseringer

I centrum-venstre-tænketanken Cevea modtages aftalen heller ikke med bifald. Faktisk er direktør Kristian Weise usikker på, om den af eurolandene ordinerede medicin overhovedet vil få den ønskede effekt. Blandt andet kritiserer han omfanget af de reformer, som Grækenland skal lave nærmest lige nu og her.

- Det svarer til, at man laver de sidste par årtiers danske reformer på samme tid, forklarer han.

Foruden de mange reformer er Grækenland også blevet pålagt at privatisere for 50 milliarder euro, godt 375 milliarder kroner.

- Det svarer til 7,5 gange det beløb, som Danmark har privatiseret for siden 1990. Så på 25 år har vi i Danmark solgt statsvirksomheder for 50 mia. kroner, og nu beder man grækerne om at gøre det samme, siger han.

En hård, men rigtig nyser

Der findes dog også danske stemmer, som er mere positive over den aftale, som blev lavet mandag.

Jesper Berg, der er direktør i Nykredit og tidligere har arbejdet for to af Grænkenlands kreditorer - Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank – erkender, at grækerne går en hård tid i møde. Alligevel er det den rigtige løsning, mener han.

- Det bliver en hård nyser, men hvis vi ser på Spanien og Irland, som er nogen af dem, som har fulgt dydens smalle vej, så kommer man også ud af det, hvis man bliver på vejen tilstrækkeligt længe, forklarer han.

- Men det er en hård nyser, og det er en lang vej.

Kritik fra internationale økonomer

Eurolandenes reformkrav har også fået internationale økonomer til at tale med store ord.

Blandt andre retter den tidligere Nobelprismodtager i Økonomi, Paul Krugman, en voldsom kritik mod gældsaftalen. I en klumme hos New York Times har han blandt andet kaldt eurolandenes reformkrav for vanvittige og anklaget Tyskland for at ”dræbe det europæiske projekt” med kravene.

"Det europæiske projekt – et projekt som jeg altid har rost og støttet – har lige fået et frygteligt og måske dødbringende slag. Og hvad I end måtte mene om Syriza eller Grækenland, var det ikke grækerne, der gjorde det," skriver han.

Også den franske økonom Thomas Piketty, hvis storsælgende bog ’Kapitalen’ analyserede de sidste 200 års økonomiske udvikling, har været ude med riven efter eurolandene i forhandlingerne - især Tyskland.

Sammen med fire andre økonomer sendte han – før aftalen blev indgået – et åbent brev til den tyske kansler, Angela Merkel, hvori de advarede mod den nøjsomhedspolitik, som de mente, var blevet trukket ned over Grækenland og var lagt op til, ville fortsætte.

"Lige nu bliver den græske regering bedt om at sætte en pistol for hovedet og trykke på aftrækkeren," skriver de inden brevet afsluttes med sætningen:

"Historien vil huske dig (Angela Merkel, red.) for dine handlinger i denne uge. Vi forventer og regner med, at du vil tage modige og generøse skridt mod Grækenland, som vil tjene Europa i de kommende generationer."

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk