Økonomisk kovending er 'nærmest katastrofal' for briternes premierminister

Tilliden til Storbritanniens premierminister, Liz Truss, var i forvejen lav. Nu risikerer den at ende helt nede i kulkælderen.

Den britiske premierminister, Liz Truss, har siddet på posten siden starten af september. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

Det er et stort nederlag og en nærmest katastrofal start på Liz Truss' karriere som Storbritanniens premierminister, at hun i dag har måttet lade et forslag om topskattelettelser falde.

Det vurderer Ole Helmersen, lektor ved Copenhagen Business School (CBS) med speciale i moderne britisk politik.

- Det er det første politiske udspil, de er kommet med, og det er blevet mødt med voldsom kritik, så det har været en nærmest katastrofal start for den nye regering i Storbritannien, siger han.

- Liz Truss lovede jo de her skattelettelser til sine egne konservative partimedlemmer, inden hun blev valgt som formand for Det Konservative Parti. Men hun glemte bare, at når hun skulle ud og tale med den britiske befolkning, 65 millioner af dem, så var det noget helt andet, hun skulle ud med. Hun glemte simpelthen, at der var to forskellige virkeligheder.

10 dage fra fødsel til død

Topskattelettelserne blev lanceret for blot 10 dage siden som led i et økonomisk udspil fra regeringen, der skal sætte gang i Storbritanniens skrantende økonomi.

Udspillet består blandt andet af en række skattelettelser, som alle skulle finansieres af lån. Skattelettelsen kaldet '45p', der nu er blevet trukket tilbage, gik på at sænke topskatten fra 45 til 40 procent, et tiltag som primært ville gavne de briter, der tjener mere end 1,2 millioner kroner om året.

- Vores plan er at udvide økonomien på udbudssiden gennem skattebesparelser og reformer, sagde finansminister Kwasi Kwarteng i forbindelse med lanceringen.

Premierminister Liz Truss (t.h.) og finansminister Kwasi Kwarteng, på det konservative partis partikongres i Birmingham søndag. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

Men de negative reaktioner fulgte prompte.

Det britiske pund begyndte at falde, renterne på de lån, som den britiske regering skulle bruge for at finansiere skattelettelserne, begyndte at stige, og kritikken begyndte at hagle ned over udspillet.

Den Internationale Valutafond (IMF) kom med en sjælden reaktion og opfordrede briterne til at genoverveje udspillet. Den amerikanske centralbank anklagede briterne for at "øge usikkerheden i den globale økonomi" og for at "skade mulighederne for at undgå en global recession".

Samtidig rejste kritiske røster sig i befolkningen og ikke mindst det britiske parlament - både i og uden for Det Konservative parti. Alligevel modstod Truss og hendes finansminister indtil i går presset og holdt fast i, at skattelettelserne var det rigtige at gøre.

Helt håbløst

I morges fik fløjten så en anden lyd.

- Jeg erkender, at forslaget om nedsættelse af topskat tiltrak sig enorm opmærksomhed og fjernede opmærksomheden fra helheden i det gode udspil, skrev Kwasi Kwarteng på Twitter, hvor han meddelte, at '45p'-skattelettelserne nu var droppet.

I sidste ende blev det det ydre og ikke mindst det indre pres, der førte til morgenens kovending fra Truss og co., vurderer Ole Helmersen fra CBS.

- Ud over det pres, der har været fra de internationale finansmarkeder, så føler hun også presset fra sine politiske kolleger i partiet, siger han.

- De synes, hun har spillet ud med noget, der er helt håbløst i forhold til den britiske befolkning, som de ikke kan stå inde for, og som ikke er gennemarbejdet. Det er blandt andet kommet frem, at hun slet ikke har diskuteret planen med sin egen regering, inden hun annoncerede de her skattelettelser, og det er de voldsomt vrede over i partiet.

Demonstranter foran den konservative partikongres i Birmingham i Storbritannien, søndag den 2. oktober 2022. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

Nærmest pinagtigt

Nu venter der Liz Truss en opgave, som kan vise sig nærmest umulig - nemlig at opbygge sit eget partis og befolkningens tillid til hende.

Og dagens kovending vil kun give hende en lille pause i den modvind, som hun befinder sig i, vurderer Ole Helmersen.

- Det er kun en lille kovending. Hun har ikke trukket det hele tilbage, hun har kun modificeret det en lille smule, siger han og tilføjer, at hun stadig vil være en "vingeskudt ny partileder" på grund af den måde, hun har håndteret den her sag:

- Tilliden til hende lå i forvejen på et meget lille sted, da hun trådte til, og den er bare blevet endnu lavere siden. Så jeg tror det bliver meget, meget svært for hende at genskabe tilliden til hende igen, pinagtigt, nærmest, at være vidne til.

For Storbritannien som land og for den britiske befolkning er de kommende udfordringer formentlig blevet endnu større, siger han.

- Den britiske økonomi er kommet under stort pres fra de internationale finansielle markeder, tilliden til den britiske regerings evne til at føre en ansvarlig og fornuftig økonomisk politik er kommet under pres, og det vil sige, at de lån, de skal bruge til at finansiere det her, er blevet dyrere. Det vil i sidste ende ramme de almindelige briter – ud over alt det andet, som de må lide med.

En meningsmåling fra YouGov viste den 30. september, at 51 procent af de adspurgte briter mener, at Liz Truss bør gå af som landets premierminister.