Ølflasker som drop og manglende elektricitet: Er Nordkorea klar til et udbrud af coronavirus?

Nordkorea er nabo til de to lande med flest smittede, men er samtidig blandt verdens dårligst rustede til at håndtere et udbrud.

(Foto: Str © Scanpix)

Nordkorea har sat flere hundrede udlændinge i karantæne og erklæret national nødsituation på grund af coronavirus.

Men landet bliver anset som et af de sårbare overfor smitsomme sygdomme, og et udbrud i landet kan få katastrofale konsekvenser for befolkningen.

Nordkoreas nabolande Sydkorea og Kina er de lande med allerflest smittede i verden, men indtil videre har Nordkorea ikke rapporteret om et eneste tilfælde.

Hvad ved vi om situationen i Nordkorea?

Passagerer med ansigtsmasker i en bus i den Nordkoreanske hovedstad Pyongyang. Der er udbredt frygt for, at det nordkoreanske sundhedssystem ikke vil kunne håndtere et udbrud af coronavirus. (Foto: Kyodo © Scanpix)

Nordkorea, der i forvejen er at af verdens mest lukkede lande, har stoppet al fly- og togtrafik til og fra sine nabolande.

Desuden har Nordkorea lukket for al international turisme og indført et næsten totalt forbud mod al rejse til andre lande.

Nordkorea har desuden sat 380 udlændinge i karantæne i en måned. Der er primært tale om diplomater i hovedstaden, Pyongyang, skriver BBC.

Alle børnehaver, skoler og universiteter udenfor hovedstaden er agiveligt blevet lukket i en måned fra 20. februar, skriver mediet Daily NK, der har oplysningen fra en anonym kilde inde i landet.

De Nordkoreanske myndigheder har også aflyst det årlige maraton i Pyongyang, hvor der normalvis deltager folk fra hele verden.

Omkring 3.000 nordkoreanere fra landets nordvestlige hjørne – tæt på Kina – er nu under observation, fordi de har udvist mistænkelige symptomer. Det rapporter nordkoreansk stats-tv.

Tidligere på måneden sagde en talsmand for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at Nordkorea havde meldt ud, at de havde tjekket næsten 7.300 indrejsende over en seks uger lang periode.

141 personer med feber var blevet testet for coronavirus, men alle var negative, lød meldingen.

Hvor dårligt er det nordkoreanske sundhedssystem?

Nordkorea rangerer som et af verdens værste lande, når det kommer til være forberedt på et udbrud af smitsomme sygdomme.

I 2019 rangerede Nordkorea som nummer 193 ud af verdens 195 lande på Global Health Security Index, som det amerikanske John Hopkins University står bag.

Indekset måler på flere parametre som for eksempel forebyggelse, opdagelse og respons. Kigger man udelukkende på sidstnævnte, er Nordkorea helt i bunden af listen.

Nogle hospitaler mangler elektricitet og rindende vand, og udenfor hovedstaden, Pyongyang, er der ikke noget ’nævneværdigt’ hospitalsvæsen, skriver BBC.

- Hænder bliver vasket i skåle med stillestående vand og desinfektionsmidler, siger Dr. John Linton, til den amerikanske radiostation NPR. Han er direktør ved International Health Care Center ved Yonsei University i Sydkorea, og har besøgt flere hospitaler i Nordkorea.

Han siger, at han ofte har set engangshandsker blive brugt to gange og ølflasker blive brugt som væskebeholdere til drop.

  • Den nordkoreanske leder Kim Jong-Un, der i 2018 besøger et af landets hospitaler - nogle af dem mangler rindende vand og elektricitet. (Foto: KCNA © Scanpix)
  • Nordkoreansk stats-tv har coronavirus højt på dagsordenen og gør tilsyneladende meget for at oplyse om smittefare og risikoen ved sygdom. (Foto: Str © Scanpix)
  • Nordkoreansk stats-tv viser billeder af arbejdere i beskyttelsesdragt, som desinficerer offentlige områder og desuden programmer, hvor sundhedsmedarbejdere uddanner befolkningen om farerne ved virusset. (Foto: Str © Scanpix)
  • Nordkoreas skrøbelige sundhedsvæsen kan blive kraftigt udfordret. (Foto: Kyodo © Scanpix)
  • Nordkoreansk bus bliver desinficeret. (Foto: Kyodo © Scanpix)
1 / 5

I Nordkorea er sundhedsvæsenet gratis for alle, lyder den officielle linje fra styret. Men i realiteten er det mest til gavn for overklassen, skriver den nordkoreanske afhopper Tae-il Shim i mediet NK News.

Ifølge Tae-il Shim mangler der ikke bare elektricitet, men også varme på landets hospitaler. De mere velstillede patienter betaler brænde, som der kan fyres op med for at stuerne kan varmes op. Han siger, at de fleste patienter selv må medbringe udstyr og medicin.

Tilbage i oktober kom landets leder, Kim Jong-un, med en opsigtsvækkende indrømmelse, da han ifølge nordkoreansk stats-tv sagde, at der var ’hårdt brug for’ medicinsk udstyr i Nordkorea.

De omfattende sanktioner fra både USA og FN, har gjort det svært for landet at skaffe moderne medicinsk udstyr, skriver BBC.

Hvor meget får nordkoreanerne at vide om coronavirus?

Den nordkoreanske leder Kim Jong-Un inspicerer fabrikken Myohyangsan, der laver medicinsk udstyr. (Foto: KCNA © Scanpix)

Nordkoreansk stats-tv har coronavirus højt på dagsordenen og gør tilsyneladende meget for at oplyse om smittefare og risikoen ved sygdom.

Ifølge Al-Jazeera bliver der vist billeder af arbejdere i beskyttelsesdragt, som desinficerer offentlige områder, og programmer hvor sundhedsmedarbejdere uddanner befolkningen om farerne ved virusset.

Og ifølge BBC er der en daglig strøm af nyheder om coronavirusset på stats-tv, der også har sendt et specialprogram med titlen "Lad os stoppe det nye coronavirus fuldstændigt".

Hvad ville konsekvenserne være ved et udbrud?

- Hvis coronavirus kommer ind i Nordkorea, hvor der er mange andre grundlæggende mangler og et mangelfuldt sundhedsvæsen, så ville dødeligheden gå temmelig meget op. Befolkningen lider af fejlernæring, og derfor ville det blive meget værre end i Kina, siger Dr. John Linton til Al-Jazeera.

Sydkoreanske medier har på baggrund af anonyme kilder rapporteret om flere smittetilfælde inde i Nordkorea, og endda om dødsfald, men det er blevet afvist af både Nordkorea og WHO.

Men der er ingen tvivl om, at de mange drastiske tiltag viser, at det nordkoreanske styre tager sitautionen meget alvorligt.

- Nordkoreas mangelfulde beredskab til en pandemi kan underminere regimet og skabe intern ustabilitet, siger Kevin Shepard, en forsvarspolitisk analytiker til NK News.