Østeuropæiske lande bakker op om Ungarns flygtninge-linje

Tjekkiet og Slovakiet foreslår en togkorridor for flygtninge, der rejser fra Ungarn til Tysland.

Tjekkiet og Slovakiet stiller fredag et forslag om, at der oprettes en jernbane-korridor for syriske flygtninge mellem Ungarn og Tyskland.

- Den Tjekkiske Republik og Slovakiet kan åbne en jernbane-korridor for flygtninge, der rejser fra Ungarn til Tyskland, hvis Berlin og Budapest kan blive enige om det, siger den tjekkiske indenrigsminister, Milan Chovanec.

Samtidig gav regeringslederne i Tjekkiet, Slovakiet og Polen udtryk for støtte til den ungarske premierminister, Viktor Orbán, og hans lands håndtering af migrantstrømmen mod de vesteuropæiske EU-lande.

- Som et udtryk for solidaritet er premierministrene fra de tre lande parate til at yde Ungarn yderligere hjælp, hedder det i en fælles erklæring fra regeringslederne i de såkaldte Visegrad-lande.

Skal kunne træffe egne beslutninger

Polens premierminister, Ewa Kopacz, siger, at EU's medlemsstater bør træffe deres egne beslutninger om, hvordan de kan hjælpe under migrantkrisen.

- Jeg mener, at vores håndtering af migrations-problemerne må være præget af fornuft, men også at landene skal kunne træffe deres egen suveræne beslutninger, siger hun.

Nationerne i Centraleuropa er imod forslag om flygtningekvoter for de forskellige medlemslande.

Tusk: tag imod mindst 100.000

EU-præsidenten, Donald Tusk, opfordrede torsdag de dybt splittede EU-lande til at fordele mindst 100.000 flygtninge imellem sig for at lette presset på de lande, der modtager flest.

- Hvis lederne ikke udviser god vilje, bliver solidaritet et tomt slogan, som vil blive erstattet af politisk afpresning og splittelse, mens skylden bliver skudt over på alle andre, sagde Donald Tusk.

Vil ikke have kvote system

Den ungarske premierminister, der torsdag var på hastebesøg hos lederne af EU-institutionerne i Bruxelles, har klart sagt fra over for kvoter til fordeling af flygtninge rundt i EU.

- Vi bryder os ikke om kvotesystemet.

- Og uden en effektiv grænsekontrol er alene det at tale om et kvotesystem en invitation til dem, der gerne vil komme. Det er problemet, sagde Orbán, der mente, at hele Schengen-samarbejdet er truet som følge af tilstrømningen.

Kommission barsler med nye forslag

EU-Kommissionen er ved at udarbejde et udspil til en fælles EU-liste over sikre lande, som flygtninge kan sendes tilbage til, og en permanent kvoteordning for omfordeling af flygtninge mellem EU-landene under fremtidige kriser.

Den italienske avis Corriere della Sera skriver fredag, at EU-Kommissionen også arbejder på en model, hvor de lande, der er imod flygtningekvoter, får mulighed for at hoppe ud af ordningen ved til gengæld at betale penge til en fond til støtte for de lande, der tager imod flest flygtninge.

Migrationskrisen står også højt på dagsordenen hos EU's udenrigsministre, der fredag og lørdag er samlet til uformelt møde i Luxembourg.

/ritzau/Reuters