Østrig hæver lavinefaren til allerhøjeste niveau

Mere sne er på vej til de østrigske alper, og i nordøst er der nu meget stor fare for laviner.

Flere veje i Østrig er lukket på grund af faren for laviner. Her er det et lukket område nær Untertauern. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

To regioner i den nordøstlige del af de østrigske alper har nu så stor risiko for laviner, at de østrigske myndigheder har hævet lavinevarslet til kategori 5, som er det allerhøjeste niveau.

Det gælder i Ybbstaler i Niederösterreich og i Steirmark, viser oversigtskortet på lawinen.at.

- Situationen forbliver kritisk, lyder advarslen fra myndighederne i Niederösterreich ifølge det østrigske medie orf.at.

Den store fare for laviner i Steirmark har desuden fået de lokale myndigheder til at forberede sig på, at det kan blive nødvendigt at evakuere flere bygninger i området.

Det skriver orf.at, som henviser til en vurdering fra myndighederne, hvor der står, at 'der kan forventes spontane laviner fra meget stejle skråninger - selv på lavere mellemliggende steder'.

Laviner sprænges væk

I de fleste skiområder i den nordlige del af Østrig forbliver lavinevarslet på det næsthøjeste niveau, kategori 4.

I forvejen ligger der mellem to og fem meter sne flere steder, og skiløbere bliver anbefalet at holde godt øje med de lokale vejrforhold og tage myndighedernes advarsler alvorligt.

Myndighederne pålægger husejere at fjerne sne fra tagene, da den tunge sne risikerer at få tagene til at kolapse. Her bliver der ryddet sne i landsbyen Filzmoos. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Flere veje er fortsat lukket på grund af lavinefaren, ligesom lifter og løjper på en række af skisportsstederne er lukket af sikkerhedshensyn.

I går talte DR Nyheder eksempelvis med danskere i områderne Sölden og Ischgl, som ikke kunne komme ud og stå på ski.

Husejere bliver også bedt om at rydde sne fra deres tage, da de store mængder kan få dem til at kollapse.

Faren for laviner har fået myndighederne til at øge indsatsen med selv at sprænge laviner væk for at forhindre farlige situationer. Det er blandt andet sket i skiområdet Puchberg am Schneeberg, hvor der i går lå mere end tre meter høj sne.

På grund af vejrforholdene kunne lavineeksperterne kun nå frem til området på ski og med snesko.

Nogle steder er lavineeksperterne nødt til at bruge helikopter for at kunne komme op i det ufremkommelige terræn og sprænge laviner væk. Det gælder blandt andet for skisportsstedet Hochkar, skriver orf.at.

(© (C) DR Nyheder)
(© (C) DR Nyheder)

Hæren kaldt ind

Omkring 100 østrigske soldater er ifølge det østrigske medie kaldt ind for at deltage i både redningsaktioner af skiturister og sprængningerne af laviner i de kritiske områder.

Dog gør kraftig vind, at nogle af opgaverne hidtil er blevet udskudt, og udsigten til mere sne, gør situationen endnu mere vanskelig. Myndighederne vil heller ikke sætte redningsfolkenes liv på spil, fortæller Michael Hochgerner, der er talsmand fra det alpine politi.

- Vi ønsker under ingen omstændigheder at bringe indsatsstyrken i fare.

Det kraftige snevejr i Østrig ser ud til at vare ved de næste par dage. I områderne Vorarlberg og Steiermark ventes der i løbet af i dag op mod en halv meter ny sne. I morgen kan der komme yderligere en halv meter sne, skriver orf.at.

I den sydlige del af Østrig forbliver det derimod stort set tørt.

Facebook
Twitter