Østrig indfører burkaforbud

Østrigs regering har vedtaget et nyt program med flere stramninger på udlændingeområdet.

Den østrigske udenrigs- og integrationsminister, Sebastian Kurz, har længe talt for et forbud mod ansigtstildækning for offentligt ansatte. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, Scanpix)

Østrigs regering har i et nyt arbejdsprogram med titlen 'For Østrig' vedtaget et forbud mod fuld tilsløring af ansigtet på offentlige steder.

- Vi bekender os til et åbent samfund, som også forudsætter en åben kommunikation. Fuld tildækning står i modsætning til det og bliver derfor forbudt, lyder det i teksten.

Et andet sted står der, at ansatte i staten er forpligtet til at optræde religiøst neutrale.

Den østrigske koalitionsregering, der består af socialdemokrater og konservative, har været tæt på et kollaps efter uenigheder om regeringskursen, men er nu nået til enighed om det nye arbejdsprogram.

Ud over tildækningsforbuddet indeholder programmet mere grænsekontrol, tiltag for at mindske indvandring, mere videoovervågning og indførelse af et 'integrationsår', som personer, der har opnået asyl eller forventes at få det, skal deltage i.

Gør de det ikke, kan de blive frataget eventuelle sociale ydelser.

De mange tiltag rettet mod indvandrere og flygtninge bliver af iagttagere set som et forsøg på at imødegå den store opbakning til det højrenationale Frihedsparti, som var utrolig tæt på at vinde præsidentvalget i december.

Frankrig og Belgien har allerede et forbud mod burkaer og i Holland er et lignende forslag i proces. Tysklands kansler, Angela Merkel, der ellers tidligere har været modstander af burkaforbud, har også senere skiftet mening og meddelte i december, at hun også går ind for et forbud.