Østrig og Ungarn kræver forklaringer om flygtninge fra Tyskland

Tyskland bliver kritiseret for at have skabt tvivl om regler og politiske aftaler under migrantkrisen.

Flygtninge, der er ankommet til München i Tyskland fra Ungarn, venter på at blive registreret. (Foto: Peter Kneffel © Scanpix)

Østrigs indenrigsminister beder Tyskland om at tydeliggøre landets holdning til Europas asylregler, så flygtninge i Ungarn ikke får falske forhåbninger.

Den østrigske indenrigsminister, Johanna Miki-Leitne, siger, at tyske udmeldinger om, at syriske flygtninge får en særlig status har skabt forvirring på flere områder og endda har ført til rygter om, at tyskerne sender tog til Budapest for at hente flygtninge.

Hun kritiserer Tyskland for at have skabt tvivl om, hvorvidt Dublin-aftalen, som siger, at migranter skal søge asyl i det EU-land, som de først ankommer til, fortsat er gyldig.

Ingen grænsekontrol i Østrig

Mikl-Leitner siger samtidig, at Østrig vil fortsætte med stikprøvekontroller langs dets grænse, men at det vil afstå fra at genindfører grænsekontrol.

Ungarn bad mandag Tyskland om at tydeliggøre den juridiske situation omkring illegale migranters rejser i EU.

Talsmanden for den ungarske regering, Andras Giro-Szasz, påpegede, at i henhold til EU's Schengen-regler kan migranter kun forlade Ungarn med gyldige rejsedokumenter og et visum til deres bestemmelsesland.

Bølge af håb for flygtninge

Giro-Szasz sagde, at Tyskland har tolket reglerne mere lempeligt i forbindelse med flygtninge, der kommer fra Syrien, hvilket har skabt en "bølge af håb" blandt migranterne.

- For at få bragt klarhed over uigennemsigtige regler og forskellige forhold har vi bedt Tyskland om at klargøre, hvilke regler som er gældende, sagde talsmanden til nyhedsbureauet MTI.

Forbundskansler Angela Merkel sagde mandag om migrantkrisen, at der vil være tvivl om Schengenaftalen, hvis der ikke sker en retfærdig fordeling af flygtninge.

- Hvis det ikke lykkes os at finde frem til en fair fordeling, så vil Schengen selvfølgelig være på dagsordenen for mange, sagde den tyske regeringschef, der kaldte krisen for en prøvelse for EU's kerneidealer om grundlæggende rettigheder.

ritzau