Østrig skruer corona-bissen på: Nedlukning fra på mandag og vaccinekrav fra februar

Dermed bliver landet det første i Europa til at gøre coronavaccination obligatorisk.

En voldsomt stigende coronasmitte får nu den østrigske regering til at tage et drastisk skridt: Fra den 1. februar indføres et decideret krav om at lade sig vaccinere mod covid-19.

Det fortalte landets kansler, Alexander Schallenberg, på et pressemøde her til formiddag.

- Trods måneders forsøg på overtalelse er det ikke lykkedes os at overbevise nok folk til at blive vaccineret, sagde han og kaldte vaccinationskravet "udgangsbilletten" fra coronakrisen:

- En stigning i vaccinationsraten er den eneste måde, vi kan komme ud af denne onde cirkel på.

Ifølge de seneste tal er 63,9 procent af østrigerne færdigvaccinerede. Det tilsvarende tal for Danmark er 75,6 procent.

Det er endnu ikke helt klart, hvordan vaccinekravet konkret skal skrues sammen. Lovgrundlaget er først nu ved at blive udarbejdet. Men hvis man til februar stadig ikke er blevet vaccineret mod covid-19, risikerer man bøde eller fængselsstraf, fremgik det af pressemødet.

"I lang tid har der været konsensus om, at et vaccinekrav ikke har været nødvendigt, men vi er nødt til at se virkeligheden i øjnene", sagde Østrigs kansler, Alexander Schallenberg, på dagens pressemøde. (Foto: © Leonhard Foeger, Ritzau Scanpix)

- I lang tid – måske for lang tid – troede vi, det ville være muligt at opnå en høj vaccinationsrate uden et krav. Nu må vi se virkeligheden i øjnene, sagde Alexander Schallenberg.

De få personer, der af medicinske årsager ikke kan blive vaccineret, vil være undtaget fra kravet.

Med mere end to måneder til 1. februar er der også behov for yderligere restriktioner, der virker her og nu, betonede kansleren.

Smitten er eksploderet i Østrig. (© Ourworldindata.org)

Nedlukning i op til 20 dage

Østrig bliver derfor samtidig det første land i Vesteuropa, der indfører fuld nedlukning dette efterår.

Siden mandag har ikke-vaccinerede østrigere været omfattet af en nedlukning. Men fra på mandag gælder nedlukningen alle østrigere - også dem, der er færdigvaccinerede.

I første omgang vil nedlukningen vare i ti dage, men den kan blive forlænget i op til 20 dage, hvis smitten ikke kommer mere under kontrol.

pressemødet understregede kansleren, at han er fuldt ud klar over, at det ikke er nogen populær beslutning. Han havde netop indført nedlukning alene for de ikke-vaccinerede i håb om at kunne fastholde friheden for de vaccinerede.

- Det gør meget ondt, sagde Alexander Schallenberg.

Nedlukningen omfatter restauranter, barer, kulturinstitutioner og alle butikker på nær dagligvarebutikker. Skoler og børnehaver vil også forblive åbne. Men forældre, der har mulighed for at passe deres børn hjemme, opfordres til at gøre det.

Samtidig opfordres alle medarbejdere til at arbejde hjemme, hvis de har mulighed for det. Hvis man møder ind på arbejde, skal man enten være vaccineret, allerede have haft corona eller fremvise en negativ test.

Det vakte blandede reaktioner, da Østrig i mandags indledte en nedlukning for uvaccinerede:

Flere lande skærper restriktionerne

Selvom Østrig går længst, er landet langt fra ene om at skærpe coronarestriktionerne med efterårets stigende smitte.

Slovakiet indfører en lockdown for de ikke-vaccinerede. Det betyder, at kun færdigvaccinerede og folk, der har haft corona, kan få lov til eksempelvis at gå på restaurant eller i butikker.

I Holland er der indført en delvis nedlukning, der blandt andet betyder, at restauranter og barer skal lukke senest klokken 20. I Irland skal barerne lukke til midnat.

Tyskland vil indføre vaccinepligt for ansatte i pleje- og sundhedssektoren og skærpe reglerne for coronapas på andre arbejdspladser.

I Belgien bliver det fra mandag og tre uger frem obligatorisk for alle, der kan, at arbejde hjemmefra fire ud af fem dage.