Østrig strammer restriktioner igen: I morgen venter udgangsforbud og lukkede butikker

Ifølge Østrigs kansler forbereder regeringen sig på at masseteste hele befolkningen.

I weekenden var østrigerne på gaden for at shoppe igennem. Men i morgen er det slut, når landet går ind i en tre uger lang lockdown. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

- Min indtrængende bøn for de næste uger er: Se ingen mennesker. Enhver social kontakt er én kontakt for meget.

Sådan lød det i weekenden fra Østrigs kansler, Sebastian Kurz, da han annoncerede, at østrigerne fra i morgen bliver underlagt endnu flere corona-restriktioner.

Udmeldingen kommer efter, at Østrig i den seneste tid har haft 550 nyt tilfælde af smittede per 100.000 indbyggere – et antal, der ifølge landets myndigheder er hele 11 gange højere, end det bør være.

I fredags blev der registreret 9.586 smittede. Det er ni gange flere, end da virusset var på sit højeste i Østrig i foråret.

- Hvis vi ikke reagerer stærkt, er der en stor risiko for, at disse tal vil fortsætte med at stige eller forblive på et højt niveau, lød det fra Kurz under et pressemøde lørdag.

Tre ugers nedlukning venter

De nye restriktioner kommer oveni allerede eksisterende restriktioner, der har betydet, at Østrigs restauranter har været lukkede for spisende gæster, samt et udgangsforbud mellem klokken 20 og 6 og lukkede museer og teatre.

Men fra tirsdag vil østrigerne være underlagt endnu flere restriktioner.

De tæller blandt andre lukkede skoler, et udgangsforbud, der gør, at man ikke må forlade sit hjem, med mindre man skal på arbejde, købe ind, dyrke motion, eller hjælpe andre.

Frisører, sportsfaciliteter og biblioteker skal også holde lukket.

Restauranterne i Østrig har allerede lukket ned for spisende gæster og må kun sælge takeaway. Her ses en tom restaurant i Wien i fredags. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

Den midlertidige lockdown vil i første omgang vare frem til den 6. december.

Det er anden gang, at østrigerne har fået lukket samfundet ned på grund af coronapandemien.

Også i foråret gennemgik landet en striks nedlukning, hvor alt lukkede ned undtagen supermarkeder, hospitaler og lægeklinikker.

Massetest inspireret af Slovakiet

Men en omfattende lockdown er ikke det eneste tiltag, som Østrig planlægger for at få corona-smitten under kontrol.

I et interview med den østrigske tv-kanal Oesterreichischer Rundfunk (ORF) søndag åbnede kansler Kurz også for muligheden for at masseteste samtlige ni millioner østrigere, når lockdownen er ovre i starten af december - og endnu en gang lige inden jul.

Massetesten af landets befolkning er inspireret af Slovakiet, og Østrigs regering er allerede i kontakt med slovakkerne for at få hjælp til den omfattende opgave, fortæller kansler Sebastian Kurz til ORF.

- Slovakiet var det første land i Europa til at starte et projekt, hvor man tester hele befolkningen. Det var en kæmpe succes, og i Østrig har vi besluttet at gå i gang med en lignende proces, som vi lige nu er i gang med at forberede, siger han og fortsætter:

- På den ene side vil vi satse på massetests i slutningen af denne lockdown med det mål at få genåbnet skolerne. På den anden side arbejder regeringen på et scenario for massetest, som skal garantere en næsten sikker juleferie.

Selvom det godt kan lade sig gøre at foretage massetestning af Østrigs ni millioner store befolkning, så er det ikke uden logistiske udfordringer, lyder det Sebastian Kurz.

- Der er mulighed for at købe millioner af antistof-testkit, men det er en logistisk udfordring, som vi skal løse i samarbejde med den østrigske hær, sundhedsministeriet og landets provinser, siger han og tilføjer, at regeringen i den kommende uge vil give befolkningen flere oplysninger om de kommende massetests.

Corona-udsalg inden lockdown

I weekenden holdt mange butikker i den østrigske hovedstad, Wien, særlige udsalg for at lokke kunderne til – og penge i kassen – forud for, at de skal lukke dørene i morgen.

Blandt nogle af de handlende møder regeringens forsøg på at dæmme op for smitten skarp kritik.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Men hvis de har planlagt en lockdown, kommer det lidt sent, siger en kvindelig handlende til ORF på den travle handelsgade Mariahilfer Strasse i Wien.

- Det kommer sent og som en halvhjertet løsning. Jeg spørger mig selv, hvordan det skal fortsætte, særligt det økonomiske aspekt bekymrer mig. Jeg tænker på, at mange af forretninger ikke vil overleve endnu en lockdown, siger en anden handlende til den østrigske tv-station.

I Wien benyttede befolkningen muligheden for at komme ud og shoppe i weekenden, inden en ny lockdown træder i kraft i morgen tirsdag. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

Hos andre af Wiens indbyggere er der større forståelse for regeringens forsøg.

- Det er forståeligt. På grund af det høje antal smittede giver det god mening at lave nye restriktioner rettet mod hele befolkningen. Om det kommer for sent? Spørgsmålet er, hvor man skal starte, det er vanskeligt. I er bange for, at hele regeringen er under pres på grund af det her. Det er hele verden faktisk, siger en kvinde til ORF.

Ifølge Wiens handelsforening er det endnu uklart, om Østrigs regering har planlagt kompensationspakker til at understøtte landets forretningsliv under nedlukningen.

Facebook
Twitter