Østrigs kansler går af efter anklager om at have købt sig til popularitet

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, går af efter anklager om korruption.

Den østrigske kansler, Sebastian Kurz, meddeler lørdag aften, at han trækker sig som kansler. (Foto: Lisi Niesner © Ritzau Scanpix)

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, går af og overlader kanslerposten til landets udenrigsminister, Alexander Schallenberg. Det skriver Reuters.

- Mit land er vigtigere end mig selv. Hvad der er brug for nu, er stabile forhold. Jeg har derfor valgt at trække mig, siger Sebastian Kurz lørdag ved et pressemøde og tilføjer, at han nu vil sætte sig ned i parlamentet og blot være partileder.

Alexander Schallenberg, der overtager posten, har tidligere arbejdet under Sebastian Kurz i det østrigske udenrigsministerium og blev senere selv udenrigsminister. Om efterfølgeren sagde Kurz bl.a. på pressemødet:

- Jeg tror, at han også har de nødvendige politiske færdigheder, der er brug for, så vi alle kan genopbygge tilliden inden for koalitionspartierne.

Anklager om svindel

Sebastian Kurz' afgang kommer, efter at endnu en skandale i denne uge har udfoldet sig i toppen af den østrigske regering.

Onsdag blev Sebastian Kurz anklaget for at svindle sig til tops i østrigsk politik sammen med en gruppe nære støtter.

- Ifølge anklagemyndigheden har personer i Sebastian Kurz' inderkreds brugt over en million euro, vel at mærke østrigske skattepenge, på at købe annoncer i en stor tabloidavis. Avisen har til gengæld skrevet positive artikler om Sebastian Kurz.

Det fortæller DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter.

Det er ikke kun positive artikler, avisen har hjulpet med ifølge anklagemyndigheden. Den har også produceret manipulerede meningsmålinger, der har fået Sebastian Kurz til at fremstå mere populær, end han egentlig er, fortæller Michael Reiter:

- På den måde har man tilsyneladende fremmet hans politiske karriere.

  • Torsdag var en række demonstranter mødt op for ÖVP's hovedkvarter i den østrigske hovedstad, Wien. (Foto: Lisi Niesner © Ritzau Scanpix)
  • Deres budskab var, at de vil have den østrigske kansler sat bag tremmer. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Ritzau Scanpix)
  • Utilfredsheden kommer efter de nyeste anklager om Kurz involvering i korruption i den østrigske regering. (Foto: ALEX HALADA © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Mistillidsvotum var på vej

De voldsomme anklager har rystet jorden under den østrigske kansler. På tirsdag skulle partierne i parlamentet have afgjort Sebastian Kurz' fremtid, idet de skulle være mødtes til en mistillidsafstemning. Men Kurz selv kom altså parlamentet i forkøbet.

Det var de tre oppositionspartier, der havde indkaldt til en mistillidsafstemning, og for at opnå et flertal skulle oppositionen have haft det østrigske miljøparti, De Grønne, med.

De Grønne er i regeringskoalitionen med Kurz' konservative parti, ÖVP, men på trods af det har deres opbakning til formanden for deres egen regeringskoalition ikke været prangende.

- Sådan en person (Kurz, red.) er ikke længere i stand til at varetage sine pligter, og selvfølgelig har ÖVP et ansvar for at udpege en person, der ikke er under anklager, til at lede denne regering, sagde Sigi Maurer fra De Grønne i går i parlamentet.

De Grønnes leder og vicekansler, Werner Kogler, talte i går også for, at ÖVP skulle afsætte Kurz og foreslå en ny efterfølger.

Indtil i dag har ÖVP afvist og understreget, at partiet ville trække sig fra regeringen, hvis kansleren gik af. Det er endnu uvist, hvordan partiet forholder sig til kanslerens afgang.

Ibiza-gate

Det er ikke første gang, at den unge østrigske kanslers regering er i voldsom modvind.

I 2019 rystede en skandale den østrigske befolkning.

Skandalen udsprang af skjulte videooptagelser fra et luksuriøst sommerhus i Ibiza i sommeren 2017. Optagelserne blev filmet op til et parlamentvalg.

I optagelserne ses den forhenværende østrigske vicekansler og tidligere formand for det højrenationale FPÖ, Heinz-Christian Strache, og hans højre hånd, Joachim Gudenus.

De er blevet narret af en en kvinde, der udgav sig for at være en rig niece til en russisk oligark.

Optagelserne viser, hvordan Strache tilbyder store statslige ordrer til den russiske kvinde til gengæld for støtte i en valgkamp.

Se uddrag af skandale-videoen:

Det førte til, at Sebastian Kurz, der også var kansler på daværende tidspunkt, så sig nødsaget til at udskrive valg. Ved valget fik Sebastian Kurz' parti 37.5 procent af stemmerne, og det lykkedes altså kansleren dengang at sikre sig et glimrende valg på trods af det politiske kaos.

Efterfølgende indgik Kurz' parti, ÖVP, en regeringskoalition med De Grønne.

Men selvom Kurz dengang formåede at styre udenom, kastede en kommission, der undersøger Ibiza-skandalen, i foråret kanslerens indblanding i et nyt lys.

Der blev offentliggjort sms'er, der sætter Kurz' indblanding i søgelyset, og som muligvis kan give ham tre års fængsel for falsk vidnesbyrd, hvis han bliver dømt.

Facebook
Twitter