Østrigs nyvalgte præsident: Jeg vil arbejde på at forene Østrig

Østrigerne har valgt Alexander Van der Bellen fra partiet De Grønne som præsident ved dagens valg.

Det var spået, at valget ville blive tæt, og nogle havde endda forudset en fintælling af stemmerne. Men det østrigske præsidentvalg var slut før forventet, da Van der Bellens modkandidat, Norbert Hofer annoncerede sit nederlag på Facebook, få minutter efter at valgstederne lukkede søndag eftermiddag. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Østrigs nyvalgte præsident, Alexander Van der Bellen, siger, at hans sejr over den højreorienterede Norbert Hofer viser, at de fleste vælgere støttede hans budskab om "frihed, lighed, solidaritet."

Nyhedsbureauet AP citerer ham for et par korte kommentarer midt i optællingen af stemmerne. Van der Bellen siger, at han vil arbejde for at forene et land, som er dybt splittet mellem de moderate liberale og tilhængere af Hofers euroskeptiske Frihedsparti.

Van der Bellen er fra partiet De Grønne, men han stillede op til præsidentvalget som uafhængig.

Det var spået, at valget ville blive tæt, og nogle havde endda forudset en fintælling af stemmerne.

Men det østrigske præsidentvalg var slut før forventet, da Van der Bellens modkandidat, Norbert Hofer, annoncerede sit nederlag på Facebook, få minutter efter at valgstederne lukkede søndag eftermiddag.

Ifølge de første exit polls fik Van der Bellen 53,6 procent af stemmerne, mens Norbert Hofer ligger til 46,4 procent.

Nederlag for anti-europæsisk nationalisme

Ifølge DR Nyheders korrespondent, Michael Reiter, kunne især sommerens Brexit og Donald Trumps nylige valgsejr have virket motiverende på vælgerne af Norbert Hofers højrenationale parti Frihedsparti.

Omvendt kunne netop de to hændelser også have virket modsat – nemlig at få motiveret vælgerne til de etablerede partiers kandidat, Alexander van der Bellen, ud fra den betragtning; at det er på tide at gøre noget for at stoppe den voksende højrebevægelse i Europa.

https://twitter.com/MartinSchulz/status/805463812900012032

I EU lykønsker præsidenten for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, Van Der Bellen. Schulz siger, at valget af den venstreorienterede Van der Bellen markerer et "nederlag for anti-europæisk populisme".

Schulz lykønsker endvidere Van der Bellen "med et klart pro-europæisk budskab og kampagne."

Østrigerne var sidst til valg maj, og da var det også Nobert Hofer og Alexander Van der Bellen, der stillede op mod hinanden. De fik næsten lige mange stemmer, men Van der Bellen vandt.

Valget blev dog kendt ugyldigt, fordi brevstemmer på flere valgsteder blev åbnet for tidligt. Derfor afgjorde Østrigs forfatningsdomstol, at valget skulle gå om.

Se Van der Bellen fortælle om valgets signalværdi for EU og de EU-kritiske bevægelser i videoen herunder.

FacebookTwitter